Teleoperaattorit: EU:n suunnitelmat telealalle huolestuttavia

FiComin toimitusjohtaja Reijo Sventon mielestä EU:n telealan suunnitelmat ovat uhkaavia Suomen pienille operaattoreille ja syrjäisille markkinoille.

talous

Tele- ja nettioperaattoreita edustavan FiCominin toimitusjohtaja Reijo Svento pitää EU-komissaarin Neelie Kroesin esittämää dataroaming-maksuista luopumista huolestuttavana.

Svento sanoo Kroesin aikeiden olevan osa laajempaa keskustelua telealalle muodostettavista EU:n sisämarkkinoista.

- Kroesin kabinetissa on valmisteltu tulevaa esitystä salaisuudessa. Olemme olleet huhujen varassa. Olen kuullut puhetta, että telealalle muun muassa muodostettaisiin koko EU:n aluetta valvova viranomainen.

Sventon mukaan huolestuttavimmat tiedot koskevat telealan maksujen harmonisoinnin lisäksi alan yhtenäistämistä EU-tasolla. Samaan tapaan kuin Yhdysvalloissa ja Kiinassa, joissa telemarkkinoilla toimii vain muutama iso yritys.

- On liikkunut huhuja, että EU:n alueellakin olisi kehityksen päätteeksi vain 4-5 isoa teleoperaattooria. Myös EU:n taajuuksista järjestettäisiin yhteinen huutokauppa. Tässä voittaisivat Euroopassa toimivat isot operaattorijätit. Eihän Suomen pienillä operaattoreilla olisi mitään sijaa. Myöskään meidän syrjäiset markkinat tuskin kiinnostaisivat.

Svento kertoo, että kesäkuun alussa järjestetään EU:n ministerineuvoston kokous, jossa on tarkoitus käsitellä telealan asioita ja Kroesin esityksiä.

EU:n digitaalisista palveluista vastaava komissaari Neelie Kroes sanoi Euroopan parlamentille torstaina, että hän haluaa eroon operaattoreiden netinkäytöstä ulkomailla veloittamista vierailumaksuista ensi vuoden loppuun mennessä koko EU-alueella.

Viime vuonna komissio alensi matkapuhelimien puheluiden verkkovierailumaksuja EU:n alueella. Samalla datan verkkovierailumaksuille tuli hintakatto.