Roaming-maksuista luopuminen voi tulla kuluttajalle kalliiksi

EU-komissaari Neelie Kroes esittää dataroaming-maksuista luopumista. FiCominin toimitusjohtaja Reijo Svento pitää mahdollisena, että kustannukset valuvat kuluttajien maksettavaksi.

Kuva: Petra Piitulainen / Lehtikuva

Digitaalisista palveluista vastaava komissaari Neelie Kroes esitti torstaina dataroaming eli verkkovierailumaksuista luopumista. Tämä tarkoittaisi sitä, että mobiilipalvelut maksaisivat EU:n alueella saman verran kuin käyttäjän kotimaassa.

Tele- ja nettioperaattoreita edustavan FiCominin toimitusjohtaja Reijo Svento pitää EU-komissaarin Neelie Kroesin esitystä huolestuttavana.

- Mitään säännösesityksiä emme ole nähneet, ja paljon huhuja on liikkeellä, joiden varassa olemme, Svento totesi Yle Uutisille.

- Roaming-maksujen totaalinen poistaminen merkitsee erityisen paljon niille maille ja operaattoreille, jotka toimivat maissa, joissa vierailee paljon ihmisiä.

Pienelle, syrjäiselle maalle merkitys ei ehkä ole niin suuri.

Operaattoreiden väliset kustannukset vierailevien asiakkaiden datakäytöstä eivät kuitenkaan Sventon mukaan katoa minnekään.

- Aika näyttää, vaikuttaako tämä sitten tavallisten peruskuluttajien datapakettien hintaan. Mutta kuten sanottu, niin täysin huhujen varassa ollaan.

Komissaarin esityksen mukaan verkkovierailumaksuista luovuttaisiin vuoden 2014 loppuun mennessä.

Aikataulun tiukkuus yllätti teleoperaattori Elisan, joka kannattaa roaming-maksujen laskemista, mutta pitää radikaalina ehdotusta, että hinnat olisivat EU-maissa täysin samat kuin kotimaassa.

- Täydelliseen maksuista luopumiseen suhtaudumme varovasti, sanoi Elisan hallintojohtaja Sami Ylikortes.

Elisalle komissaarin ehdotus ei tullut yllätyksenä, sillä viime vuonna komissio alensi matkapuhelimien puheluiden verkkovierailumaksuja EU:n alueella. Samalla datan verkkovierailumaksuille tuli hintakatto.

Toteutuessaan ehdotus todennäköisesti tulee koskemaan kaikkea eli datasiirtoa, puheluja ja tekstiviestejä.