Vaalan Mustalaishurmaaja ja Laveata tietä on hienosti restauroitu

Tähtihetken dvd-esittelyssä on kaksi, kotimaisen elokuvan suuriin ohjaajanimiin lukeutuvan Valentin Vaalan mykkäelokuvaa.

Vaalan varhaisin säilynyt elokuva, vuodelta 1929 peräisin olevaMustalaishurmaajakertoo kolmen naisen loukussa olevasta, Theodor Tugain eli Teuvo Tulion esittämästä nuoresta ja komeasta mustalaishurmaajasta. Laveata tietä on sekin rakkausdraama.Mustalaishurmaajanmaalaisidyllistä on tässä kaksi vuotta myöhemmin valmistuneessa elokuvassa siirrytty kaupunkiin. Tarinan päähenkilö on nuori menestyvä viulisti, joka iskee kyntensä nuoreen viattomaan maalaistyttöön, jonka helmoista hän kuitenkin liukenee pian Pariisiin toisen naisen perässä. Seurauksena on suurta draamaa ja katkera opetus.

Valentin Vaalan 44 pitkää elokuvaa kattava ura ulottui suomalaisen elokuvan varhaisimmista vaiheista aina 1970-luvulle, jolloin hän teki viimeiset lyhytelokuvansa. Pitkän uransa aikana Vaalalle myönnettiin Jussi-patsas viidesti. Palkinnoista neljä tuli ohjauksesta ja yksi käsikirjoituksesta elokuvaan Ihmiset suviyössä (1948), jota sittemmin on totuttu pitämään ehkäpä hänen parhaana elokuvanaan.

Vaalan ura nousi todenteolla siivilleen vuonna 1935, jolloin hän ohjasi komedian Kaikki rakastavat, joka muistetaan Ansa Ikosen ja Tauno Palon ensimmäinen yhteisenä elokuvana. Toinen Vaalan 1930-luvun merkkiteos on aikoinaan miljoonayleisön kerännyt, sosiaalisen omantunnon omaava komedia Juurakon Hulda (1937). Tämä Hella Wuolijoen näytelmään pohjaava elokuva on merkittävä sikälikin, että siitä on tehty uusioversio Hollywoodissa, jossa se sai nimen The Farmer’s Daughter (1947).

Monien muiden aikalaisten tavoin ohjasi Vaala uransa aikana kaikkea mahdollista, kepeistä komedioista historiallisiin draamoihin. Niinpä ei ole ihme, että hänen filmografiastaan löytyy myös sellainen harvinaisuus, kuin suomalainen kauhuelokuva, Sakari Topeliuksen romanttiseen romaaniin pohjaava Linnaisten vihreä kamari (1945).

Nyt dvd:lla julkaistuista mykkäelokuvista herättää Mustalaishurmaaja mielenkiintoa jo pääosassa nähtävän Teuvo Tulion takia. _ Mustalaishurmaajan_ kuvausaikoihin vasta 16-vuotiaasta Tuliosta tuli sittemmin yksi suomalaisen elokuvan omintakeisimmista ohjaajista ja tässä elokuvassa on jo näkyvissä merkkejä siitä, minkälaisia elokuvia hän tulisi myöhemmin tekemään.  _Mustalaishurmaajaa _otteeltaan kepeämpi Laveata tietä herättää mielenkiintoa jo tapahtumaympäristöllään. Elokuvan kuvat jo kauan sitten kadonneesta Helsingistä ovat komeita ja sen pienellä rahalla, mutta huolella tehdyt interiöörit henkivät hienosti aikaansa. Huomiota on syytä kiinnittää myös elokuvan komeaan, jazz-pohjaiseen musiikkiin. 

Nämä hienosti restauroidut dvd:t sisältävät myös mielenkiintoista lisämateriaalia, kuten säilyneitä katkelmia Vaalan ja Tulion kahdesta muusta yhteisestä elokuvasta Mustat silmät (1928) ja Sininen varjo (1933)