"Silloin ei ammattiin valmistumista juhlittu - vain lakkiaiset olivat jotakin"

Ylioppilaita on juhlittu vuosikymmenet, mutta ammattiin valmistujat ovat saaneet arvoisensa juhlat vasta viime vuosien myötä. Ammattikoulun penkiltä siirryttiin suoraan työmaalle ilman lahjoja ja ruusuja, muistelevat eteläsavolaiset juhlaviikonlopun kynnyksellä.

ilmiöt
Oranssit ja valkoiset ruusut
Oranssit ja valkoiset ruusutYle Etelä-Karjala

Mikkeliläiset Arja ja Heimo nauttivat jäätelötötteröistä keskustassa torin laidalla. Tänä vuonna voi ottaa rennommin, sillä luvassa ei ole valmistujaisjuhlia eikä kylävierailuja. Kokemusta juhlien järjestelystä pariskunnalla on, koska perheessä on juhlittu ylioppilasta vuosien varrella kahdesti.

- Semmoiset sadan hengen juhlat, taisi vieraita olla vähän ylikin. Itse tein kaikki tarjottavan, salaattipöydän, vähän suolaista ja tietysti täytekakkukahvit päälle. Meillä nuoret halusivat tavata sukulaisia ja kavereita, ja järjestimme heille juhlat toiveiden mukaan, muistelee Arja urakkaansa.

Lahjatoiveissa kunnioitettiin juhlan sankareiden omaa toivetta ja annettiin rahaa, sitä opiskelija tarvitsee. Muutenkin raha ja lahjakortit ovat hyvä lahja. Miksei lahjaksi sovi joku pysyvämpikin esine, joka muistuttaa vuosien varrella juhlasta, pohtii Heimo.

- Omat valmistujaisjuhlat jäivät aikanaan juhlimatta. Me ollaan sen verran vanhempaa ikäluokkaa, että silloin ei ammattikoulun jälkeen mitään juhlia järjestetty, töihin vaan suoraan mentiin. Sen takia omilleen järjestää juhlia mielellään, toteaa pariskunta yhteen ääneen.

Saisiko olla lahjaksi jotakin kestävää ja hyödyllistä?

Sini hengailee parin opiskelukaverinsa kanssa Mikkelin Kirkkopuiston penkillä auringosta nauttien. Lukuvuosi alkaa pikkuhiljaa olla paketissa Etelä-Savon ammattiopiston autoalan perustutkinnon opiskelijalla. Omaan valmistujaisjuhlaan on vielä aikaa vuoden päivät, mutta ammattiin valmistumista kannattaa odottaa.

- Olen pienestä pitäen ollut autojen kanssa tekemisissä, ja siitä innostuin ammattiin. Kun saa ammatin itselleen, niin tärkeää se on. Välillä vaan tuntuu, että ylioppilaat ovat enemmän esillä, ja ammattiin valmistuneet jätetään taka-alalle, ihmettelee nuori nainen.

Yleensä nuorten toivelistan ykkösenä on rahalahja, mutta Sinillä on muita toiveita lahjalistan suhteen. Hän haluaa valmistujaislahjaksi jotakin hyödyllistä ja käytännöllistä, joka ei heti joudu romujen sekaan.

Ammattiin valmistuvat ovat juhlansa ansainneet, sillä heillä on jo ammatti.

Päivi Pöyry

Päivi Pöyry on saanut kutsun viikonlopun ylioppilasjuhliin, ja edessä on lahjan osto uudelle ylioppilaalle. Juhlavieraalla on tarkka suunnitelma sen varalle, että lahjasta tulee mieluinen.

- Aion soittaa juhlakamun isosiskolle ja kysyä, onko ylioppilaalle kerätty esimerkiksi jotakin astiastoa. Minä en anna rahaa, sillä se on mielestäni erittäin mielikuvitukseton lahja. Annan aina sellaista, josta jää saajalleen jokin muisto ja joka kestää pitkään. Mielellään suosin kotimaisia tuotteita.

Pöyryn perheessä tyttären ja tyttären poikaystävän valmistujaisia juhlittiin pari vuotta sitten yhteisellä juhlalla. Pari suunnitteli juhlan itse, ja osallistui myös siivoamiseen ja leipomiseen. Omaa valmistumisjuhlaa Päivi Pöyry ei viettänyt.

- Silloin ei ammattiin valmistumista juhlittu, vain lakkiaiset olivat jotakin. Ammattiin valmistuvat ovat juhlansa ansainneet, sillä heillä on jo ammatti. Lakkiaisia juhliessa on vain valkoinen lakki, ja siitä se tosityö vasta alkaa, muistuttaa Pöyry.