Ammattiin valmistuvat luottavaisia - "töitä löytyy tekevälle"

Pohjois-Karjalan ammattiopistosta valmistuvat Laura Simonen ja Riikka Pakarinen odottavat opintojen jälkeistä aikaa luottavaisin mielin. Töitä on riittänyt tehtäväksi opintojen ohessakin.

Riikka Pakarinen
Kaksi nuorta naista juhla-asuissa
Sarah Laukkanen / Yle

Pohjois-Karjalan ammattiopiston valmistujaisjuhlaa vietettiin perjantaina Joensuussa Carelia-salissa. Mukana olivat mm. tarjoilijaksi valmistuva Laura Simonen ja vastaanottovirkailijaksi valmistuva Riikka Pakarinen. Laura piti juhlassa 'valmistuneen opiskelijan puheen'.

- Puheen kanssa on mennyt koko viikko, mitä sanoisi ja miten, Laura huokaili hieman ennen juhlan alkua.

Uutiset huonoista taloudellisista ajoista ja lamasta eivät ole lannistaneet nuoria. Töitä riittää, Laura ja Riikka uskovat.

- Kyllä niitä löytyy jos vaan haluaa. Tätä ei pysty ihan vielä ulkoistamaan kokonaan tätä palvelualaa, Laura Simonen pohtii.

Laura on tehnyt töitä jo opintojen ohessa. Työpaikat löytyivät työharjoittelun kautta. Riikka puolestaan sai kesätyöpaikan samalla tavalla työssäoppimisjakson jälkeen.

Useita tutkintoja takana

Tämän päivän arkea työelämässä on se, ettei yksi ammatti työuran aikana riitä. Lauralle ja Riikalle tämä on todellisuutta jo nyt.

Paljon vaaditaan tänä päivänä, on hyvä osata monia aloja.

- Mulla on itse asiassa jo kolmas tutkinto menossa. Olen käynyt lukion ja parturikampaajaksi, nyt tämä hotelli- ja ravintola-ala. Paljon vaaditaan tänä päivänä, on hyvä osata monia aloja, Laura kertoo.

- Tällä hetkellä haluaisin vaan tehdä töitä, mutta saa nähdä ensi keväänä, hakisinko jonnekin kouluun, Riikka suunnittelee tulevaa. Myös Riikalla on ylioppilastutkinto suoritettuna ammattitutkinnon lisäksi.

Kotiseutu Pohjois-Karjalassa on Laura Simoselle ja Riikka Pakariselle tärkeä. Työn perässä he eivät ihan heti ole valmiita kauas lähtemään. Millainen paikka sitten houkuttaisi maailmalle?

- No huippu! Sellainen tosi mielekäs työ, Laura arvelee.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus