Taistelu Suomen pienimmän koulun puolesta alkoi

Paraisten kaupunki pohtii tiettävästi Suomen pienimmän koulun sulkemista säästösyistä. Utön saarella sijaitsevan koulun opettaja Brita Willström uskoo yhä, että kouluun löytyy tarpeeksi oppilaita, ja se voi jatkaa toimintaansa.

Kotimaa
Neljä oppilasta ja opettaja luokkahuoneessa.
Utön koulussa oli lukuvuonna 2012 - 2013 neljä oppilasta ja opettaja.Kimmo Gustafsson / Yle

Tiettävästi Suomen pienimmässä koulussa Utössa uskotaan yhä koulun tulevaisuuteen. Koulun opettaja Brita Willström kertoo, että lopullinen päätös koulun kohtalosta tehdään kesäälä tai syksyllä. Koulun päättäjäistunnelmia lakkauttamisuhka ei ole pilannut.

- Ehkä se tuli aika yllättäen, koska kaikki on olettanut, että niitä oppilaita tänne löytyy. Sulkemisesta ilmoittaminen voi vähän säikyttää ihmisiä, jotka olisivat kiinnostuneita tänne muuttamaan. Sen puolesta se tuntui vähän ikävältä, pohtii Willström.

Opettaja on tottunut lakkauttamispuheisiin

Vuonna 1884 perustetulla koululla on ollut lakkauttamisuhka pitkään. Paraisten kaupunginjohtaja Folke Öhman väläytti koulun lakkauttamista tällä viikolla säästösyistä. Koulussa on näillä näkymin syksyllä 2014 vain yksi oppilas. Willström on tottunut taistelemaan koulun puolesta.

- Olen ollut täällä neljäkymmentä vuotta ja aika tiuhaan on ollut näitä uhkia. Tietysti joskus (sulkeminen) voi toteutua, mutta ei nyt ainakaan vielä luovuteta.

Hän muistuttaa, että tilastot oppilaiden määrästä eivät aina ole pitäneet paikkaansa. Toisaalta opettaja ymmärtää, että yhden oppilaan koulua ei kannata pitää auki.

- Ei se varmaan olisi järkevää kunnalle tai oppilaallekaan pitää koulua, jos näin käy.

Tämän vuoden syksyllä tulevat lopulliset päätökset vuoden 2014 syksyn tilanteesta.

Willström uskoo, että uusia oppilaita voi vielä löytyä, sillä Utössä on hänen mielestään asuntoja ja töitäkin tarjolla.

Saaristokoulun päätöspäivänä pelataan mölkkyä

Koulun päätökseen valmistaudutaan Utön koulussa viime vuosina vakiintuneella tavalla.

- Meillä ei ole ollut varsinaisia juhlia keväisin, koska keväällä on niin paljon touhua.

Koulunpäättäjäistunnelmia lakkauttamisuhka ei ole pilannut. Lapset eivät ole vielä päässeet uintiretkellle, sillä vedet lämpenevät saaristossa hitaasti. He kävivät melomassa muutama päivä sitten.

- Viimeinen päivä on sujunut yleensä vanhempien kanssa yhdessä - ollaan pelattu futista tai mölkkyä. Sitten on syöty kakkua ja juotu kahvit. Tällä kertaa pelataan mölkkyä, jota on jo harjoiteltu.

Tänä keväänä Utön koulusta saa todistuksen neljä oppilasta. Syksyllä koulussa opiskelee kolme lasta.