Raportti: Viime vuosi rikastutti superrikkaita - suuri osa rahoista veroparatiiseihin

Maailma rikastui huomattavasti viime vuonna. Veroparatiiseihin siirtyy varallisuutta tasaiseen tahtiin, muutama tuhat miljardia dollaria vuodessa.

Asiakkaat jonottivat Chanelin kaupan edustalla Hongkongissa joulukuussa. Kuva: Alex Hofford / EPA

Maailman suurimpien omaisuuksien omistajat kohtaavat yhä suurempia haasteita rikkauksiensa säilyttämisessä. Veroparatiisit ovat heille edelleen hyvin houkuttelevia sijoituskohteita, vaikka eräät veroparatiisit ovat tiukentamassa finanssitoiminnan ehtoja.

Yhtiöneuvontaa antava yritys Boston Consulting Group (BCG) on julkaissut vuosittaisen raporttinsa maailman omaisuuksien muodostumisesta ja liikkumisesta.

Varakkailla ihmisillä on entistä enemmän sijoitettavaa. Maailman yhteenlaskettu yksityisomaisuus kasvoi viime vuonna 7,8 prosenttia 135,5 biljoonaan dollariin.

Kasvu oli suurimmaksi osaksi seurausta osakemarkkinoiden noususta, kertoo BCG. Vaikka viime vuoden alussa osakkeiden arvot laskivat, loppuvuodesta kurssit nousivat selvästi, esimerkiksi Saksan Aktienindex nousi vuoden aikana 30 prosenttia, kertoo sanomalehti Die Welt. Kurssinousu alkoi, kun Euroopan keskuspankin johtaja Mario Draghi ilmoitti EKP:n tukevan euroa kaikissa olosuhteissa.

Suurten omaisuuksien haltijat haluavat sijoittaa varojaan paikkoihin, missä on tarjolla asiantuntijaa talousneuvontaa, taloudellista ja poliittista vakautta, ja joissa omaisuus voi säilyä ilman turhaa julkisuutta. Talousriskien välttämiseksi säästöt halutaan hajoittaa useisiin eri kohteisiin. Näitä palveluja veroparatiisit tarjoavat edelleen.

Viime vuonna veroparatiiseihin sijoitetun omaisuuden määrä kasvoi 6,1 prosenttia ja oli vuoden lopussa 8,5 biljoonaa eli 8,5 tuhatta miljardia dollaria, kertoo raportti.

Veroparatiiseihin siirtyi maailman varallisuudesta 6,3 prosenttia. Vuonna 2011 osuus oli hiukan suurempi - 6,4 prosenttia. Samalla BCG tosin huomauttaa, että sijoittajat siirsivät veroparatiiseihin sellaista rahaa, joka oli kerran jo ehditty palauttaa kotimaahan.

Sveitsi selvästi suurin kohde

Veroparatiisimaista Sveitsi keräsi ylivoimaisesti eniten sijoituksia ulkomailta, 2,2 biljoonaa dollaria, kertoo raportti.

1,1 - 1,2 biljoonaa dollaria keräsivät Hongkong ja Singapore, Englannin Kanaalisaaret sekä Karibian alue.

Veroparatiiseihin siirretystä rahasta 2,7 biljoonaa oli peräisin Länsi-Euroopasta, 2,1 biljoonaa Itä-Aasiasta ja 1,6 biljoonaa Lähi-idästä ja Afrikasta.

Kiina kirii miljonäärien määrässä

Global Wealth 2012 -raporttiin on myös koottu tietoja, missä asuvat maailman rikkaimmat ihmiset vuonna 2012.

Yhdysvalloissa on eniten kotitalouksia, joiden omistus ylittää miljoona dollaria. Heitä oli Yhdysvalloissa 5,9 miljoonaa. Tuolloin Japani oli kakkossijalla 1,5 miljoonalla miljonäärikotitaloudella. Kiina piti kolmossijaa, siellä asusteli 1,3 miljonääriperhettä. Näiden jälkeen tulivat Britannia, Kanada, Sveitsi ja Saksa.

Tutkimuksen tekijät uskoivat kuitenkin, että Kiina ajaa kuluvana vuonna Japanin ohi miljonäärien määrässä.

Väestön määrään suhteutettuna miljonäärejä oli eniten Qatarissa, 143 miljonääriä 100 000 asukasta kohti. Toisena oli Sveitsi (116) ja kolmantena Kuwait (115).

Raportissa selvitettiin lopuksi superrikkaat, eli kotitaloudet, joiden varallisuus ylittää sata miljoonaa dollaria. Yhdysvalloista heitä löytyi 3 016, Britanniasta 1 001 ja Kiinasta 851.

Väestömäärään nähden superrikkaita on eniten Hongkongissa, 100 000 asukasta kohti 13. Toiseksi eniten Sveitsissä (10) ja kolmanneksi eniten yllättäen Itävallassa (9).