Kekkosen Cadillac viettää eläkepäiviään koskenkorvalaisessa autotallissa

Komeasta autokokoelmastaan tunnettu Ilmajoen koskenkorvalainen Jari Mäki nappasi itselleen Kekkosen vanhan Cadillacin muun muassa Ranskan valtionmuseon nenän edestä. Monia valtionpäämiehiä kuljettanut autovanhus viettää eläkepäiviään koskenkorvalaisessa autotallissa. Löytyypä sieltä myös Kekkosen aikoinaan käyttämä moottorivene.

Kotimaa
Presidentti Kekkosen cadillac on Jari Mäen omistuksessa
Presidentti Kekkosen cadillac on Jari Mäen omistuksessaJohanna Manu/Yle

Presidentti Kekkonen on kiehtonut koskenkorvalaista yrittäjää Jari Mäkeä jo vuosikymmenten ajan. Kekkosen presidenttikausi jatkui aina Mäen lapsuudesta työikään asti, ja oli outoa, kun tilanne muuttui. Mäki on vuosien aikana kerännyt Kekkoseen liittyviä esineitä UKK:n kuvalla koristetusta setelistä vaalijulisteeseen.

Kokoelman arvokkaimmat aarteet löytyvät autotallista: Kekkosen vuonna 1979 tilaama Cadillac sekä hänen käyttämänsä vene.

Huvila vai auto

Auton hankkiminen on ollut kokoelman kartuttamisessa suurin voitto - ja ehdottomasti vaikein saada. Keväällä 1996 Mäki bongasi autoalan lehdestä jutun, jossa kerrottiin pian myyntiin tulevasta kolmen presidentin Cadillacista.

- Yöllä luin sitä ja kerroin siitä vaimolle. Vaimo tuumasi, että vai niin. Aamu valkesi, niin päätin soittaa presidentinkansliaan ja kysyä, että pitääkö juttu paikkansa. Sitten käytiinkin vaimon kanssa keskustelu huvilasta ja autosta, että kumpi ostetaan, Mäki muistelee.

Autosta oli annettu 22 varteenotettavaa tarjousta suljetuissa kirjekuorissa. Cadillac päätyi koskenkorvalaiseen autotalliin, vaikka sitä havitteli myös mm. Ranskan valtionmuseo. Mäki ei paljasta kauppasummaa, mutta sitä voi verrata sen ajan huviloiden hintoihin. Sittemmin vaimo sai myös huvilansa.

Cadillac kiiltää muiden keräilyautojen joukossa autotallissa, mutta välillä sitä käytetään myös ajossa. Onpa Mäki kierrättänyt Cadilla mm. presidentti Koivistoa Seinäjoen kyläringillä.

- Joskus Katariina (vaimo) sanoo, että pannahan lippu salakohon ja käyrähän Korvan Osuuskaupas kysymäs, että onko jugurtti tarjoukses, Mäki naurahtaa.

Erikoisia ominaisuuksia

Musta 7,3 metriä pitkä Cadillac kiiltää yhä kuin uutena. Se on erinomaisessa kunnossa ja edelleen ajokelpoinen. Kekkonen itse toivoi ohjaamoon mustaa nahkasisusta ja taakse vaalean harmaata, että kuljettaja sulautuisi tummassa asussa ohjaamoon, mutta hän itse näkyisi takapenkiltä.

- Valtion autoissa aina oikea puoli on valtionpäämiehen paikka. Se on turvallinen, koska se on kauempana liikenteestä ja kuljetettavan istuessa viistosti kuljettajaan, on tästä helppo käydä keskustelua, Mäki kertoo.

Erikoisvarusteinen limusiini on tehty edustuskäyttöön, kahdelle arvokkaalle vieraalle. Pohjassa ja ovissa on osittainen vahvistus, mutta siihen aikaan ei ikkunoissa vielä käytetty panssarointia. Lasitkin ovat vain kevyesti sävytetyt, kun ne nykylimusiineissa ovat täysin mustat.

- Autossa on vakaajat joka kulmassa, eli auto on aina vatupassissa kuormituksesta riippumatta, automies Jari Mäki tietää.

Erikoisuuksiin kuuluu myös eristetty katto, että esimerkiksi sateella auto olisi mahdollisimman hiljainen.

Salaisuuksien auto

Auto on kuljettanut kolmea Suomen presidenttiä - Kekkosta, Koivistoa ja Ahtisaarta - ja monia ulkomaalaisia valtion päämiehiä.

- Täällä on ollut 29 valtion päämiehet, esim. Amerikan presidentti George Bush vanhempi, Ruotsin ja Norjan kuninkaallisia, Gorbatshov ja monta muuta. Sellaisia päämiehiä, ettei niiden hallitsemia valtioitakaan enää ole, Mäki luettelee.

Jos seinät osaisivat puhua, niin tämä auto tietäisi monet salaisuudet.

- Salaisuuksia auto täynnä. Se ei kerro, enkä minä tiedä kaikkea tietenkään. Joskus onkin parempi arvuutella, Mäki naurahtaa.