Ministeri: Olemme huhujen varassa

Asunto- ja viestintäministeri Pia Viitasen mukaan verkkovierailumaksujen merkittävä alentaminen olisi hyvä asia, sillä jokainen tuntee sen kukkarossaan matkustaessaan Euroopassa. Sen sijaan keskittämisen tie ei Suomelle sovi.

Kotimaa
Pia Viitanen
Pia ViitanenJussi Nukari / Lehtikuva

Ministeri Pia Viitasen (sd.) mukaan verkkovierailumaksujen merkittävä alentaminen on hyvä tavoite, sillä markkinoita tulee kehittää kuluttajan näkökulmasta.

– Verkkovierailumaksujen alentamiseen tähtäävät toimet ovat tuettavia ja niitä tuetaan varmasti jatkossakin, Viitanen totesi Yle Uutisille.

Teleoperaattorit ovat arvelleet, että EU:n digitaalisista palveluista vastaavan komissaarin Neelie Kroesin ajama esitys tulee koskemaan kaikkea teleliikennettä eli datasiirtoa, puheluja ja tekstiviestejä. Ministeriöllä ei tällä hetkellä ole tietoa komissaarin esityksen konkreettisesta sisällöstä.

– Olemme huhujen varassa, joten yksityiskohtaisia kommentteja on mahdoton antaa, Viitanen sanoo.

– Meillä ei ole alustavaakaan paperia, ja suomalaisena poliitikkona kaipaisin suurempaa avoimuutta. Kyse on suurista asioista.

Ensi viikolla järjestetään EU:n ministerineuvoston kokous, jossa asiaa käsitellään.

– Siellä sitten selviää lisää, mutta luonnollisesti mitään päätöksiä asioista ei tehdä, Viitanen kertoo.

Verkkovierailumaksujen poistaminen on osa laajempaa keskustelua, jossa ilmenee myös uhkia, kuten teleoperaattoritoimintojen keskittäminen muutamalle suurelle toimijalle.

– Markkinoita tulee kehittää kuluttajan näkökulmasta, ei suurten yritysten ja niiden etujen näkökulmasta, Viitanen katsoo.

– Kun kysymys on kuluttajan edusta, niin se on hyvä asia. Mutta jos on kyse teleoperaattoritoiminnan keskittymisestä muutamille isoille jäteille, niin se ei ole toivottava kehitys ja sellaista emme tule hyväksymään.

Suomi lähtee liikkeelle siitä, ettei Eurooppaan muodosteta muutamia jättioperaattoreita, jotka hallitsevat EU-alueen telealaa.

– Suuryritysten ja keskittämisen tie ei meille sovi, koska Suomi jäisi siinä väistämättä jalkoihin, Pia Viitanen toteaa.

Ministeri uskoo, että tulevassa teleneuvostossa lähinnä testaillaan jäsenmaiden kantoja. Hän ei pidä todennäköisenä, että esitys sellaisenaan menisi läpi.