Hyppää sisältöön

Talvivaara joutuu kuskaamaan saunavedet lähijärvien mökkiläisille

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto määrää Talvivaaran kaivosyhtiön kuljettamaan tämän kesän saunavedet lähijärvien mökkiläisille. Kalliojärven ja Kivijärven mökkiläiset ovat kuljettaneet itse vetensä mökeilleen jo vuosia. Sotkamolainen Rauno Lukkari on nostanut laiturinsakin pois Kalliojärvestä.

Kuva: Heikki Rönty / Yle

Talvivaaran kaivoksen on toimitettava Kalliojärven ja Kivijärven rakennetuille rantatiloille tarpeellinen määrä sauna- ja pesuvettä vähintään kaksi kertaa viikossa tai muutoin asianosaisten kanssa sovittavalla tavalla. Määräys sisältyy Pohjois-Suomen aluehallintoviraston Talvivaaralle perjantaina antamaan ympäristöluvan lupamuutokseen.

Laiturinkin nostin maalle, kun vettä potkaistessa haiskahtaa.

Rauno Lukkari

Vesienkuljetusmääräys on voimassa elokuun loppuun saakka tai kunnes yhtiö ja rantatilalliset sopivat asiasta toisin tai aluehallintovirasto määrää.

Sotkamolainen Rauno Lukkari on kuskannut saunavetensä mökilleen Kalliojärven rantaan jo viimeiset kolme vuotta.

- Nyt lähtee jo neljäs vuosi tätä vedenkantoa. Kesäisin, kun mökkiä käytän, olen vienyt saunavettä parin viikon välein. Vien vettä vanhoilla maitopäniköillä, millä aikoinaan meidän tilalta kuskattiin maitoa. Yksi pänikkä vetää 40 litraa vettä, ja niitä vien aina neljä kerrallaan.

Vedet menevät pesu- ja löylykäyttöön. Rauno Lukkari ei myöskään ui mökkijärvessään.

- Laiturinkin nostin maalle, kun vettä potkaistessa haiskahtaa.

Suvun maat ja tuttu järvi muutosten kourissa

Rauno Lukkari on seurannut tutun järven muutoksia surullisena.

Kyllähän se harmittaa kovasti, kun on itse rakentanut koko talon ja kaikki.

Rauno Lukkari

- Minä lopetin veden käytön, kun lumpeenkukatkin lakkasivat kukkimasta ja sammakot kurnuttamasta, Lukkari naurahtaa.

Lukkari kuvailee, että Kalliojärven rantakasvillisuuskin on muuttunut. 

- Se on kuin jätealles. Kyllähän se harmittaa kovasti, kun on itse rakentanut koko talon ja savusauna on ja halkoliiteri ja kaikki. Kaikki itse tehty, Lukkari huokaa.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto patistaa nyt määräyksellään kaivosyhtön mökkiläisten avuksi vesitalkoisiin. Rauno Lukkari kertoo käyneensä Talvivaaran kanssa keskusteluja jo aiemmin mahdollisesta vedenkantoavusta, mutta tilanne jäi puheiden tasolle.

- On minulle apua lupailtu. Mutta kun ei ole ollut niitä säiliöitä, minne vettä olisi voinut kantaa, niin se jäi siihen.

Vaikka mökkeily on mennyt työlääksi ja luonnon muutokset surettavat, Kalliojärvi huokuttelee Rauno Lukkaria rannoilleen edelleen.

- Se on niin tuttu paikka ja suvun maat, niin aina vaan tekisi mieli käydä kuuntelemassa, vieläkö käki kukkuu. Se on kukkunut kahtakin puolta järveä, kun tämä on ollut tämmöinen erämaajärvi.

.
.