1. yle.fi
  2. Uutiset

Mänty sotkee, mutta saa harvan pärskimään

Ilma on keltaisenaan männyn siitepölyä, mutta virallisissa tiedotteissa puhutaan vain koivusta ja varhaisista heinistä. Mänty jää mainitsematta, koska se aiheuttaa enemmän sotkua kuin allergisia oireita.

terveys
Männyn siitepölyä auton konepellillä
Mauri Tikkamäki / Yle

Koivun kukinta on päättynyt Lappia lukuun ottamatta ja heinien kukinta on alkanut eteläisimmillä kasvupaikoilla. Näin kertoo tuorein Turun yliopiston aerobiologian yksikön siitepölytiedote. Laitoksella käydään läpi eri paikkakunnilta lähetettyjä siitepölytietoja, joiden pohjalta laaditaan uudet ennusteet.

Esimerkiksi Pirkanmaan pölytiedot matkaavat Turkuun tiistaisin ja perjantaisin. Tuoreimpien tietojen valossa tilanne on allergikkoja ajatellen vielä suhteellisen rauhallinen, kertoo yliopistotutkija Annika Saarto.

- Koivun kukinnasta on jäljellä enää rippeet. Jostain muualta voi tosin kulkeutua tai maasta nousta pölyä, joka sitten näkyy meidän nauhoillamme. Ylipäätään siitepölytilanne on nyt pirkanmaalaisten allergikkojen kannalta hyvä.

Mäntypöly sotkee, muttei aivastuta

Silmämääräisesti arvioituna tilanne ei ole ollenkaan niin pölytön kuin virallisten tiedotteiden valossa. Ilma on varsinkin tuulenpuuskien aikaan sakeanaan keltaista pölyä, joka peittää nopeasti autojen konepellit ja muodostaa rantavesiin tiiviin lautan.

Mäntyä kuitenkin harvemmin mainitaan siitepölytiedotteissa.

- Mänty aiheuttaa allergisia oireita hyvin harvoille. Tuntuu turhalta ilmoittaa männyn pölystä joka päivä, kun kyseessä ei ole allergiakasvi. Joskus saatamme mainita männynkin, kun ilma on pölyä kaikkein sakeimmillaan.

Vasta keskikesän lämmöllä väliä

Koivuallergikot voivat huokaista helpotuksesta, mutta heinäallergikkojen piinakausi on vasta aluillaan.

Tuntuu turhalta ilmoittaa männyn pölystä joka päivä, kun kyseessä ei ole allergiakasvi.

Annika Saarto

- Keskiviikkona tehdyssä ennusteessa lupailimme jo, että varhaisimmat heinät saattavat aloittaa kukintansa Tampereen seudulla loppuviikosta, Annika Saarto kertoo.

Lopputoukokuu on ollut lämmin ja kostea. Heinien kukinta painottuu kuitenkin keskikesään, ja vasta silloin lämpötiloilla on merkitystä.

- Jotkin yksittäiset heinälajit, kuten nurmipuntarpää ja koiranheinä, kukkivat alkukesästä. Siitepölymäärät pysyvät pieninä, mutta kesä-heinäkuun vaihteessa ilmassa voi olla jo kohtalaisia määriä pölyä.

Lue seuraavaksi