1. yle.fi
  2. Uutiset

Papilloomarokotukset tulevat kansalliseen rokotusohjelmaan

Valittua Cervarix-rokotetta saataneen Suomeen syksyllä. Kilpailutuksen voitti lääkeyhtiö GlaxoSmithKline, joka muistetaan sikainfluenssarokote Pandemrixista.

Kotimaan uutiset

Papilloomarokotukset tulevat mukaan kansalliseen rokotusohjelmaan, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriöstä. HPV-rokotehankinnan tarjouskilpailu päättyi huhtikuun lopussa. Sen voitti lääkeyhtiö GlaxoSmithKline. Yhtiön Cervarix-rokotetta saataneen Suomeen syksyn aikana. Näillä näkymin rokotukset voidaan aloittaa kouluissa marraskuussa.

Tarkoitus on rokottaa alkuvaiheessa 11 - 15 -vuotiaat tytöt. Rokote annetaan kolmen pistoksen sarjana puolen vuoden aikana.

Rokote ehkäisee HPV-virustartuntaa, josta voi seurata kohdunkaulansyöpä.

- Rokotteen teho ja turvallisuus on hyvin dokumentoitu, kertoo ylilääkäri Anni Virolainen-Julkunen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Rokotteen teho ja turvallisuus on hyvin dokumentoitu.

Anni Virolainen-Julkunen

GSK-yhtiö muistetaan sikainfluenssarokote Pandemrixin kehittäjänä. Sittemmin rokotteen todettiin vaikuttaneen narkolepsian puhkeamiseen. Virolainen-Julkusen mukaan papilloomarokotteen hankintamenettelyssä on toimittu parhaan saatavissa olevan tiedon mukaan. Hän kuvailee Suomessa myyntiluvan saaneita rokotteita laadultaan erinomaisiksi.

Kilpailutusepäselvyydet siirsivät rokotuskampanjan aloittamista. Vaikka nyt valitun rokotteen saamisessa olisi ongelmia, sen saavat kuitenkin ne ikäluokat, joille se alkujaan suunniteltiin annettavan, ministeriö vakuuttaa.

- Valmistaja on varautunut toimittamaan rokotetta Suomen tarpeisiin, Virolainen-Julkunen mainitsee.

Rokotteen toimitussopimus on määräaikainen. Ministeriö aikoo tarkastella tilannetta vuosittain.

Kohdunkaulansyöpä on Suomessa naisten 19. yleisin syöpä, sairastuneita todetaan vuosittain noin 150. Rokotteen on todettu ehkäisevän kohdunkaulansyövän esiasteita. Syöpäseulontoja jatketaan Suomessa rokotuksista huolimatta. Niitä tullaan kuitenkin muuttamaan sitten, kun rokotteen saaneet ovat seulontaiässä.

Lue seuraavaksi