Stressi saa orvokin vaihtamaan väriä

Tänä keväänä orvokkien ostaja on voinut todistaa erikoista tapahtumaa: vaaleanpunaisina ostetut orvokit ovat muuttuneet valkoisiksi. Kyseessä lienee stressireaktio, joka on saanut risteytetyn kukan vahvemman värin jyräämään heikomman. Stressin taas on aiheuttanut lämpö, jota orvokille on liikaa.

luonto
Orvokkeja puulaatikossa.
Niina Koskela / Yle

Toukokuussa pihan somistaja osti vaaleanpunaisia orvokkeja. Vain vähän myöhemmin vain yksi kukista oli alkuperäisessä värissään, muut valkoisia. Selitys löytyy genetiikasta, uskoo alan yrittäjä:

– Tässä on ilmeisesti käynyt niin, että orvokki on kokenut tietynlaisen stressireaktion. Orvokki on genetiikaltaan omanlaisensa, ja risteytyksessä on käytetty valkoista ja punaista. Valkoinen väri on voimakas, ja kun orvokki kokee jotain eriskummallista tapahtuvan, valkoinen tulee läpi, pohtii Heidi Kivilompolo Lindell Flowersista.

Eriskummallista tänä vuonna on siis ollut lähes trooppinen lämpötila, jota viileän alkukevään orvokki ei kaipaa.

Kun orvokki kokee jotain eriskummallista tapahtuvan, valkoinen tulee läpi

Risteytys ei ole vielä valmis

Kivilompolo ei usko, että orvokkien hoidossa olisi tehty virheitä. Toki väri haalistuu kaikissa kukissa, mikäli niitä kastelee riittävän paljon eikä käytä lannoitetta tarpeeksi, hän muistuttaa. Istutusmullassa oleva perusravinne kestää pari, kolme viikkoa.

Kyseessä on risteytys, joka ei ole vielä täysin onnistunut eli väri ei ole valmis. Niinpä poikkeusoloissa vahvempi väri pääsee jyräämään. Suunta voi olla myös toisinpäin: valkoinen kukka voi muuttua vaaleanpunaiseksi.

Heidi Kivilompolo uskoo, että varjoon siirtäminen, lievä leikkaaminen ja lannoitus voivat saada värin vielä palautumaan tummemmaksi.