Pellepelottomien keksinnöt halutaan kaupan hyllylle

Keksintöjen ja ideoiden kehittelyä valmiiksi tuotteiksi pyritään helpottamaan hankkeella, jossa asiantuntijat arvioivat tavallisten ihmisten ideoita. Keksijälle ei kehittelytyöstä tulisi minkäänlaista taloudellista riskiä.

Kotimaa
Tapani Kokko esittelee Tapani Tirkkoselle keksintöään
Pertti Huotari / Yle

Espoolainen Tapani Kokko on keksinyt tontilla riesana kasvavan pajun repimiseen sopivan työvälineen. Voikukkien kitkemisvälinettä muistuttavasta laitteesta on toistaiseksi tehty vain yksi prototyyppi.

- Jonkin metallipajan pitäisi innostua ja lähteä tekemään tätä tuotteeksi, Kokko esittää.

Tuhannen keksinnön mies

Kokolla on repimislaitteen lisäksi koossa jo 1037 muuta keksintöä, joista osasta hän on itse tehnyt prototyypin. Keksintöjen tuotteistamiseen eläkeläisen omat rahkeet eivät kuitenkaan riitä, sillä ideoiden kehittelyyn tarvitaan paitsi aikaa myös kontakteja ja rahaa.

Sama ongelma on myös muilla keksinnön tehneillä mattimeikäläisillä. Apua on tarjolla ThinkSuomi ry:n hankkeesta, jossa eri alojen ammattilaiset ottavat vastuun keksintöjen kehittelystä. Hankkeen puuhamiehenä on savustuspussin aikoinaan ideoinut kaavilainen Tapani Tirkkonen.

- Alan ammattilaiset tekevät suojauksen, muotoilun, mallintamisen ja kaupallistamisen, hän kertoo.

Tirkkosen mukaan keksijän ei tarvitse keksimisen jälkeen välttämättä tehdä itse mitään - paitsi odotella mahdollista rahantuloa.

- Siinä vaiheessa, kun keksintö muuttuu rahaksi, keksijä ja kaikki muut portaat saavat oman osuutensa hommasta, Tirkkonen lupaa.

- Mutta jos menee pieleen, niin kukaan ei saa mitään.

Koossa jo yli 70 ideaa

Pohjois-Savon ely-keskuksen rahoittamassa pilottihankkeessa on arvioitavana jo 74 ideaa. Niistä suurin osa on vasta luonnosasteella.

Joukossa on myös lähes valmiita tuotteita, kuten esimerkiksi wc-pöntön asennuskaulus. Tirkkosen mielestä kyseessä on idea, jolle voi odottaa menestystä.

Markkinoita povataan myös vielä luonnosvaiheessa olevalle auton tunkille.

- Pannaan pieni kompura kiinni auton tupakansytyttimeen ja painetaan nappia, niin paineilmapussit täyttyvät ja auto nousee ylöspäin, Tirkkonen selittää.

Myös lapsi voi olla keksijä

Keksintöjen kehittely- ja kaupallistamishankkeen myötä ihmisten ideoille halutaan mahdollisimman matala kynnys. Silloin keksijänä voivat olla vaikkapa trampoliinilla hyppimiseen vaihtelua kaipaavat lapset.

Kaavilaiset Samuel Rissanen ja Joona Tirkkonen ovat tästä esimerkkinä: 12-vuotiaat pojat keksivät trampoliiniin kiinnitettävän koripallotelineen.

- Tähän tulee koripallokori, jossa on teleskooppivarsi, Joona havinnollistaa ja osoittaa trampoliinin suojaverkon tukipylvästä.

Keksinnöstä on olemassa jo piirustukset, ja pojat uskovat idealla olevan myös laajempaa käyttöä.

- Että se ei olisi vain meillä tällä trampoliinilla, vaan myös muilla, Samuel selventää.