1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Lapuan valtuusto istuu öökkösjärjestyksessä

Lapuan valtuustosalissa kokoomuspoliitikko voi istua demarivaltuutetun kanssa samassa pulpetissa tai perussuomalainen kristillisdemokraatin vieressä. Lapuan kaupunginvaltuustossa on käytössä poikkeava istumajärjestys. Lapualla istutaan aakkosjärjestyksessä – tällä kaudella itse asiassa öökkösjärjestyksessä, mutta onko istumapaikalla vaikutusta päätöksentekoon?

Lapuan kaupunginvaltuustossa istumapaikat laitettiin kiertoon. Takapenkkiläiset pääsivät eteen ja päinvastoin. Kuva: Pasi Takkunen/YLE

Lapuan valtuusto on kautta aikojen istunut muista kunnallisvaltuustoista poikkeavalla tavalla. Vasemmistopuolueiden valtuutetut eivät istu puheenjohtajasta katsoen vasemmalla, eivätkä oikeistolaiset oikealla, eikä keskustakaan änkeä siihen väliin. Puheenjohtajisto istuu edessä, mutta rivivaltuutettujen paikat määräytyvät sukunimen aakkosjärjestyksen mukaan.

Istumajärjestysperinne on ollut pitkään käytössä Lapualla. Kukaan ei oikein tiedä, miten aakkosjärjestykseen aikoinaan päädyttiin.

– Kuvittelisin, että sillä halutaan korostaa sitä, että valtuustosalissa istuu Lapua-puolue. Kun saliin tullaan, niin tullaan Lapuan asioita ajamaan eikä yhden ryhmän, muotoilee valtuuston kokoomuslainen puheenjohtaja Kai Pöntinen.

Takapenkin taavit vaihtoon

Puheenjohtaja saa päättää, miten valtuusto saliin järjestäytyy. Niinpä Kai Pöntinen laittoi pakan sekaisin ja määräsi tällä valtuustokaudella valtuutetut istumaan öökkösjärjestyksessä. Aakkosjärjestyksen alkupään valtuutetut istuvatkin nyt takapenkeissä.

– Se on mukavaa vaihtelua. Pitääkö aakkosjärjestyksen viimeisten olla aina takapenkin taaveina, Pöntinen perustelee.

Perustelut eivät riittäneet Lapualla.

– Kyllähän se on vähän mutinoita herättänyt, että onko jotakin muutakin sisällä kuin muutoksen tai vaihtelun halua. Kyllä siitä on keskusteluja käyty, sanoo keskustavaltuutettu Lasse Rajala.

– No, ei todellakaan ole! Jos tuo on iso ongelma, niin kyllä aika hyvin meillä sitten asiat menevät, Kai Pöntinen pamauttaa.

Lasse Rajala uskoo, että mutinoista huolimatta valtuusto istuu tämän kauden loppuun saakka Lapualla öökkösjärjestyksessä.

– Kyllä näin, kun asiaa on valtuustoaloitteen muodossa tutkittu ja todettu, että kuntalain mukaan valtuuston sissäisestä järjestäytymisestä päättää puheenjohtaja.

Toista kautta kokoomusvaltuutettuna Lapuan valtuustossa istuvan Carita Liljamon paikka pysyi aakkosjärjestyksen käännössä edelleen salin keskiosassa. Molemmilla vaalikausilla viereen on istunut eri puolueen valtuutettu.

– Ehkä se on rikkauskin, että voidaan vaihtaa mielipiteitä. Se auttaa, ettei klikkiydytä vain omiin puolueisiin. Se on hyvä, että ollaan sekaisin. Mehän teemme töitä Lapuan eteen.

– Ehkä se on alunperinkin ajateltu niin, että istumajärjestys  kuvastaa meidän yhteistä tahtotilaa. Olemme yhteisellä asialla eikä puolueen asialla, kun on valittu valtuustoon. Näen, että se on erittäin hyvä asia näin, sanoo myös Lasse Rajala.

Äänestysjärjestyskin voisi vaihtua

Äänestyksissä Lapua noudattaa aakkosjärjestystä.

– Voisihan se olla joskus ööstä aahankin. Joskus miettii, että kun on tiukka paikka, niin siinä jälkimmäiset voivat katsoa, että mitä etummaiset äänestävät, Carita Liljamo pohtii.

Vieraat yllättyvät ja ihastelevat

Valtuuston puheenjohtaja Kai Pöntinen sanoo, että hänelle itselleen istumapaikan sijainti ei ole merkityksellinen.

– Eiköhän tärkeintä ole se, että ylipäänsä istuu siinä salissa. Jos eturiviin pääseminen on ainut autuaaksi tekevä, sitten kannattaisi miettiä omalta kohdalta, mikä on tärkeintä.

Vieraille Kai Pöntinen sanoo kuitenkin suosittelevansa Lapuan mallia.

– Meidän istumajärjestys on herättänyt ihastusta. Kun vierailuryhmiä käy eri kunnista, kaikki yllättyvät siitä, että täällä ei istuta ryhmissä vaan aakkosjärjestyksessä.

– Se on ihan virkistävää oppimista istua naapuripuolueen edustajan kanssa samassa pulpetissa.