Saimaannieriä tahdotaan rauhoittaa kokonaan

Maa- ja metsätalousministeriö ehdottaa saimaannieriän rauhoittamista koko Vuoksen vesistöalueella.

Kotimaa
Saimaannieriä on harvinaisempi kuin saimaannorppa.
YLE

Saimaannieriän luonnonvaraiset kannat ovat taantuneet siinä määrin, että lajin täysrauhoitus Vuoksen vesistöalueella on ministeriön mukaan välttämätöntä. Luontaisesti lisääntyvää saimaannieriäkantaa elää enää Suomenniemellä ja Savitaipaleella sijaitsevassa Kuolimo-järvessä.

- Saimaannieriä on lähestulkoon hävinnyt muualta Saimaalta, vaikka sitä on istuttamalla koitettu lisätä. Se on viileän veden kala ja vedenlaadultaan aika kranttu, toteaa kalatalousylitarkastaja Jouni Tammi maa- ja metsätalousministeriöstä.

- Tutkijat ovat epäilleet, että ilmastonmuutokseen liittyvä lämpeneminen ja vesien laadun heikkeneminen on osaltaan vaikeuttaneet saimaannieriän lisääntymistä. Sitä on myös kalastettu aikanaan liikaa kannan tilaan nähden. Se jää helposti liian pienenä kalaverkkoihin kiinni, Tammi kertoo.

Samalla maa- ja metsätalousministeriö haluaa tehostaa meritaimenen, järvilohen, järvitaimenen ja harjuksen suojelua luonnonvesistä pyydettyjen kalojen vähimmäismittoja nostamalla. Ministeriö ehdottaa, että meritaimenen ja järvilohen vähimmäismitta suurennettaisiin 60 senttimetriin, järvitaimenen 50 senttimetriin ja harjuksen 35 senttimetriin.