1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnut

Sorsapuiston opasteet vievät lintujen maailmaan

Tampereen Sorsapuiston kesälinnut ovat ilahduttaneet kävijöitä jo yli 70 vuoden ajan. Linnut tunnistaa nyt entistä paremmin, sillä häkkien infotaulut on uusittu. Pulu-kesäkioskista kävijä saa mukaan myös paperisen esitteen.

Linnut
Lintujenhoitaja lintuhäkin edessä
Päivi Solja / Yle

Sorsalammen länsipuolella sijaitsevilla lintuhäkeillä parveilee joka kesä innokasta yleisöä vauvasta vaariin. Puistossa tepastelee 90 siivekästä asukkia, joista pääosa on kanalintuja.Tämän kesän uutuuksia ovat neljän kalkkuna-akan parvea komentava pronssikalkkunaukko ja kovaääniset helmikanat.

Puutarhuri Anita Silen-Viljanen ei infotauluja tarvitse, sillä hän on hoitanut lintuja jo vuosikymmeniä. Hän tuntee puiston linnut kuin omat taskunsa.

- Kyllä ne toisistaan erottaa. Kalkkunat ja varsinkin eri häkeissä asuvat riikinkukot ovat omia yksilöitään.

Verkot vielä piiloon

Lintuhäkkeihin on nyt ripustettu uudet valokuvat, joissa lukee tikkukirjaimin lajin nimi. Värikuvia täytyy vielä hieman viritellä.

Aikaisemmin joka häkissä oli vähän kaikenlaista väkeä, kun piti katsoa, kuka tuli toimeen kenenkin kanssa ja ketkä olivat kavereita.

Anita Silen-Viljanen

- Auringonvalon myötä häkin verkkokuvio näkyy valokuvista läpi eli kuviin on saatava tausta, Anita Silen-Viljanen tuumii.

Linnut on sijoitettu nykyisin Sorsapuistoon häkeittäin, ja rotujen määrää on hieman vähennetty. Näin kävijöiden on selkeämpi hahmottaa eri liintulajit.

- Aikaisemmin joka häkissä oli vähän kaikenlaista väkeä, kun piti katsoa, kuka tuli toimeen kenenkin kanssa ja ketkä olivat kavereita.

Esite tuli tarpeeseen

Pulu-kesäkioskista lintuhäkkien vierestä voi hakea paperisen esitteen, jonka avulla voi tutustua puiston eri lintuihin ja niiden tapoihin. Sen voi myös tulostaa Tampereen kaupungin nettisivuilta.

Kyllä ne toisistaan erottaa. Kalkkunat ja varsinkin eri häkeissä asuvat riikinkukot ovat omia yksilöitään.

Anita Silen-Viljanen

- Moni on hyvin kiinnostunut näistä linnuista, eikä työn tohinassa tahdo oikein ehtiä vastata kävijöiden kysymyksiin. Esite kannattaa siis ottaa lintuhäkeille mukaan!

Jos linnut haluaa nähdä virkeimmillään, kannattaa suunnistaa Sorsapuistoon aamuseitsemältä, jolloin ne ruokitaan.

- Kuumalla ilmalla iltapäivisin minulle on tultu monta kertaa sanomaan, että häkissä on kuolleita lintuja. Ne voivat näyttää kuolleilta, kun kuopivat itsensä hiekan sekaan ja makaavat viilentyäkseen jalat levällään, mutta eivät ne kuolleita ole, Anita Silen-Viljanen nauraa.