1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. valmistuminen

"Mehtään pittää päästä" – nyt juhlivat ammattiin valmistuvat

Tänä viikonloppuna juhlivat paitsi ylioppilaat, myös ammattiin valmistuneet eri puolilla maakuntaa. Yle Savo tapasi kaksi nuorta, jotka menevät opintojensa päätteeksi metsään.

Valmistuminen
Eeva-Liisa Hakala ja Oskari Huttunen.
Juhani Forsman / Yle

Yli 460 Savon ammattiopiston käynyttä nuorta juhlii tänä viikonloppuna valmistumistaan. Ammattinimikkeiden kirjo ulottuu datanomista ajoneuvoasentajan kautta puutarhuriin. Siilinjärvellä ruusunsa ja todistuksensa perjantaina saanut Eeva-Liisa Hakala on yksi harvinaisemmista tapauksista: metsuri.

- Ajattelin, että kun olen nainen metsäalalla, minun pitää tehdä kaikki hommat kahta kauhiammin, että muut uskovat, hän muistelee mietteitään opintojensa alkua.

Ryhmään sopeutuminen sujui kuitenkin helposti, ja myös opintojen sisältö on ollut mieleinen. Hakala on päässyt toiveittensa mukaisesti metsään, käytännön töihin.

- Fyysinen työ kiehtoo minua. Harrastan suunnistusta ja muutakin urheilua monipuolisesti, ja halusin jotain fyysistä hommaa sen rinnalle, hän kertoo.

Metsuriksi, maatilalle, hakkuukoneen koppiiin

Myös hakkuukoneenkoljettajaksi valmistuvalle Oskari Huttuselle viikonloppu on juhlavaa aikaa. Tunnelma on tuoreen ammattilaisen mukaan hyvä ja helpottunut.

- Kyllä se on heti syntymän jälkeen ollut, että "mehtään pittää päästä" koneiden kimppuun. Toimisto liikkuu maisemissa – en sen parempaa voi odottaa, Huttunen hehkuttaa.

Eeva-Liisa Hakalan polku jatkuu mahdollisesti yrittäjänä metsäalalla, tai sitten maatalousalan opintoihin omaa tilaa silmälläpitäen. Huttunen puolestaan sanoo löytäneensä nyt ammatin, jossa hän aikoo myös pysyä.

- Tämä ammatti ei vaihdu. Ensin lähdetään armeijaan ja sen jälkeen konehommat vaihtuu. Minulle on töitä tarjolla samassa firmassa, missä olen ollut työharjoittelussa, hän sanoo.

Yle Radio Suomi on mukana kouluvuoden päätösjuhlinnassa lauantaina School's out -lähetyksissä klo 9.06–13.45. Lähetyksessä kuullaan tunnelmia myös Pohjois-Savosta.