1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Lääkärihelikopteri tavoittaa valtaosan potilaista vartissa

Lääkärihelikopteri on kiirehtinyt apuun Tampereella ja Pirkanmaalla kohta vuoden verran. Toimintakautensa aikana kopteri on vastannut noin puoleen hätäkutsuista. Karttaan on koottu käynnit asukasmääriin suhteutettuna.

Tekijät

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Avaa kartta suurempana uudessa ikkunassa

Vuodenkierto vaikuttaa siihen, milloin Tampereen FinnHEMS 30 -tukikohdasta nousee ilmaan lääkärihelikopteri ja milloin mennään autolla. Talvikuukausina vain noin 20 prosenttia hälytyksistä hoidetaan kopterilla, kesällä luku on 90.

Mitkä yksiköt esimerkiksi onnettomuuspaikalle lähetetään, sen ratkaisee ohjeistuksen perusteella riskiarvioinnin tekevä hätäkeskus.

Lääkärihelikopteritoiminnan fyysinen tukikohta on Pirkkalassa, josta kopteri tavoittaa 30 minuutin sisällä hälytyksestä koko Pirkanmaan alueen ja osittain Kanta-Hämettä ja Keski-Suomea.

Lentäjä päättää kulkuvälineen

Kun lääkärikopteria tarvitaan, tekee lentäjä päätöksen kulkuvälineestä, eli mennäänkö paikalle autolla vai kopterilla. Lääketieteellisen tehtävän riskiarvion tekee aina lääkäri.

- Joskus Pirkkalasta kannattaa ennemmin lentää Tampereelle kuin lähteä liikkeelle maayksiköllä. Kopterilla matka kestää kolmesta neljään minuuttia, kun autolla sama matka Pirkkalan lentokentältä vie parikymmentä minuuttia, kertoo ensihoidon vastuulääkäri Ilkka Virkkunen Pirkanmaan sairaanhoitopiiristä.

Joskus kopteri kannattaa valita jo ihan pelkästään seuraavaa tehtävää ajatellen. Eli helikopteri on heti käytettävissä, eikä tarvitse ajaa esimerkiksi ensin autolla takaisin kentälle ja noutaa kopteri uutta hälytystä varten.

Varmaan kestää kymmenen vuotta ennen kuin kopteri muuttuu arkipäiväisemmäksi.

Ilkka Virkkunen

Keltaisen lääkärikopterin lähestyminen herättää aina mielenkiintoa. FinnHEMS 30 -yksikön menopeli painaa parin henkilöauton verran ja taittaa taivalta reilun 200 kilometrin tuntivauhdilla.

Viime syyskuusta noin 1 700 hälytyksestä kopterilla on hoidettu lähes 800. Ilkka Virkkunen sanoo, että lääkärikopteritoiminta on Pirkanmaalla silti vielä varsin huonosti tunnettu.

Kuva: Antti Eintola / Yle

– Se varmaan kestää sen kymmenen vuotta ennen kuin kopteri muuttuu arkipäiväisemmäksi. Pääkaupunkiseudulla se on ehkä arkipäiväistä, eikä siihen hirveästi kiinnitetä enää huomiota, mutta täällä se tietenkin aina vetää ihmisiä paikalle, Virkkunen pohtii.

Helikopteri kuljettaa yleensä lääkäriä eikä potilasta

Useimmiten hälytystilanteessa on kyseessä peruselintoiminnon häiriö, kuten tajuttomuus, elottomuus, hengitysvaikeus tai onnettomuus. Valtaosa potilaista tavoitetaan vartissa, ilmassa hälytyksen jälkeen ollaan noin viidessä minuutissa.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Aina kopterilla ei kuitenkaan pääse suoraan potilaan viereen, lasketumistilaa tarvitaan suurin piirtein 20 kertaa 30 metriä.

– Kaupunkialueella saattaa joutua hakemaan laskupaikkaa hiukan kauempaa, ja sitten joku maayksikkö meidät ystävällisesti kuljettaa potilaan luokse.

Vastoin yleistä harhaluuloa harva potilas saa kopterikyydin lääkärin ensiavun päätteeksi. Tänä vuonna vain yhdeksän potilasta on kuljetettu kopterilla sairaalaan. Lääkärikopteri ei yleensä kuljeta potilaita vaan tarkoitus on saada lääkäri mahdollisimman nopeasti avuntarvitsijan luokse.