Kaksi tutkintoa, yhdet juhlat ja luottavainen katse tulevaisuuteen

Ylioppilaat ja ammattiin valmistuneet hukutetaan tänä viikonloppuna lahjoihin ja onnentoivotuksiin. Kiirettä piisaa myös köyliöläisessä Jalosen perheessä, jossa valmistaudutaan tuplatutkinnon juhlimiseen. Lähihoitajan paperit saanut Riikka Jalonen ottaa vieraat vastaan huomenna, valkolakki päässään.

Köyliö, Säkylä
Köyliöläinen Riikka Jalonen suoritti tuplatutkinnon.
Riikka Jalonen sai valkolakin lisäksi lähihoitajan paperitRiikka Jalonen

Köyliöläisen omakotitalon pihapiiri kylpee alkukesän helteessä. Puutarhatuolilla istuu tyytyväinen nuori nainen, jonka kolmen vuoden urakka on onnellisesti ohi ja edessä ovat valmistujaisjuhlat.

Riikka Jalonen on tuore ylioppilas ja lähihoitaja. Riikka suoritti yhdistelmäopinnot, eli lähihoitajan tutkinnon ja lukion. Hän valmistui Sataedun Harjavallan yksiköstä.

- On aika helpottunut olo. Jotenkin sitä ei vielä ymmärrä, että se on oikeasti ohi. Me olimme keskiviikkona viimeistä päivää koulussa, eikä kenelläkään ollut sellainen olo, että tämä on nyt viimeinen kerta kun tänne tullaan, Riikka nauraa.

Viikko ilman välitunteja

Kolmen vuoden tiukka opiskelutahti ei näy lämpimästi hymyilevän nuoren kasvoilta.

- Suoritin lukion kurssit englannista, ruotsista, äidinkielestä ja terveystiedosta. Kurssit meni ihan päällekkäin ja siellä mentiin ammattikoulun ja lukion välillä edestakaisin. Välillä saattoi mennä viikkokin siten, että ei ehtinyt pitää välitunteja ollenkaan. Joskus sitä itse varastin silloin tällöin jostain viisi minuuttia, että sai hengähtää välillä.

Usko tulevaisuuteen sosiaali- ja terveysalalla alalla on luja ja jatkosuunnitelmat selvillä.

Meillä on niin pieni asunto, että jos sinne änkeää kolmekymmentä ihmistä niin kyllä minulla ainakin hermot menee

Riikka Jalonen

- Olen hakenut Turkuun ammattikorkeakouluun mutta sekään ei ole vielä lopullinen. Suunnitelmissa on lukea vielä terveystieteitä sitten myöhemmin. Haluan kuitenkin käytännön kokemuksen työstä ennen kun haen sinne johtotehtäviin.

Tähtäin esimiestehtävissä

Lähihoitajilla ei ole työstä pulaa ja sen ovat huomanneet myös Riikka ja opiskelukaverit.

- Meillä on oikeastaan kaikki ryhmästä olleet koko opiskeluajan jo alan töissä. Minullakin oli ongelma, että mihin mennä kesätöihin. Minulla oli kolme paikkaa joista sai valita. Meistä on niin huutava pula, että töiden saannista ei ole huolta. Kenttätyö on kuitenkin niin raskasta, että itselläni tähtäin on esimiestehtävissä.

Tummat pilvet ainoana huolena

Perjantaipäivän sinitaivaalle alkaa kertyä tummia pilviä. Köyliössäkin luodaan huolestunut katse taivaalle, lauantaiksi on luvattu sateita. Sateen uhastakin huolimatta on kiirehdittävä takaisin juhlavalmisteluihin ja alkaa valmistautua lakitukseen.

- Meillä on niin pieni asunto, että jos sinne änkeää kolmekymmentä ihmistä niin kyllä minulla ainakin hermot menee. Toivotaan siis kaunista säätä, että voidaan olla myös pihalla, Riikka naurahtaa.