Jyrki Järvilehdon veneturmajutun vapauttava päätös jää voimaan

Järvilehdon ystävä kuoli kesäkuussa 2010 sattuneessa veneonnettomuudessa Jomalvikin kanavassa Raaseporissa.

Kotimaa
Jyrki Järvilehto
Yle

Korkein oikeus ei anna valituslupaa Jyrki Järvilehdon veneturmajutussa. Näin ollen Turun hovioikeuden vapauttava päätös jää voimaan.

Valituslupaa oli hakenut Länsi-Uudenmaan syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Antti Sundberg.

Sundberg olisi toivonut Korkeimman oikeuden kantaa asiaan, koska hänen mukaansa Suomen oikeuslaitokset arvioivat aihetodisteisiin perustuvaa näyttöä varsin kirjavasti.

Sundberg muistuttaa, että siinä missä käräjäoikeus katsoi näytön todistavan Järvilehdon syylliseksi eli turmaveneen ohjaajaksi, hovioikeus vapautti Järvilehdon äänin 2-1. Nyt tämä vapauttava päätös jää siis voimaan.

Sundberg pitää ongelmallisena sitä, että laissa ei ole määritelty sitä, miten näyttöä on arvioitava. Jos Korkeimmalta oikeudelta olisi heltynyt valituslupa, kyseessä olisi ollut ennakkotapaus, Sundberg huomauttaa.

- Tässä on kyse oikeusturvasta, Sundberg sanoo.

Järvilehdon ystävä kuoli kesäkuussa 2010 sattuneessa veneonnettomuudessa Jomalvikin kanavassa Raaseporissa.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi Järvilehdon kahden vuoden ja neljän kuukauden ehdottomaan vankeuteen, mutta Turun hovioikeus vapautti hänet.

Syyttäjä oli vaatinut viiden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, törkeästä kuolemantuottamuksesta ja vesiliikennejuopumuksesta.

Korkeimman oikeuden ratkaisusta kertoi ensimmäisenä MTV3 (siirryt toiseen palveluun).