1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Janakkalassa ihmetellään mistä Leppäkoskella pääsi veteen liuottimia

Janakkalan Leppäkosken vesijohtovedestä on löydetty bentseeniä ja tolueenia. Näitä aineita esiintyy liuottimissa ja polttoaineissa. Saastumisen lähde on yhä hämärän peitossa. Pitoisuudet ovat laskeneet kuitenkin jo niin paljon, että vettä voi käyttää. Vesilaitos jatkaa talousveden jakelua Leppäkosken koulun pihalla koko viikonlopun ajan.

Kuva: Juha-Pekka Inkinen / Yle

Perjantai-illansuussa saatiin laboratoriosta tulokset torstaina otetuista vesinäytteistä. Leppäkosken koululta otetussa näytteessä oli raja-arvot ylittävät pitoisuudet bentseeniä ja tolueenia.

Ne ovat haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, joita esiintyy yleensä liuottimissa ja polttoaineissa. Perjantaina otettujen uusintanäytteiden mukaan niiden pitoisuudet olivat vedessä kuitenkin jo niin pieniä että ne alittavat asetetut raja-arvot.

Janakkalan kunnan terveysvalvonnan antaman tiedotteen mukaan vettä voi käyttää normaalisti, mikäli vedessä ei havaitse poikkeavaa hajua tai makua.

Halukkaat saavat talousvettä yhä säiliöautosta

Janakkalan vesilaitos on kuitenkin päättänyt jatkaa talousveden jakelua säiliöautosta Leppäkosken koulun pihalla yli viikonlopun. Leppäkosken vesijohtoverkosta otetaan uusia näytteitä ensi viikon alussa. Silloin bentseenin ja tolueenin pitäisi olla jo poistunut vedestä täysin.

Vedessä esiintyneen hajun alkuperää ei ole pystytty selvittämään. Janakkalan Vesi pyytääkin asukkaita  ilmoittamaan kaikista epäilyttävistä havainnoista kuluneen viikon aikana, jotta haitta-aineiden alkulähde saataisiin selvitettyä.

Vesilaitoksen mukaan vedenottamoilla poikkeavaa hajua tai makua ei ole havaittu. Rahitun vedenottamolla otettiin näytteitä perjantaina, mutta niissä haitta-aineita havaittu. Torstain näytteiden tuloksia odotetaan yhä.

Jos vesijohtovedessä esiintyy uudelleen outoa hajua, pyydetään asukkaita ilmoittamaan siitä heti Janakkalan Veden päivystäjälle numeroon 0500 211716.