1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaaratiedote korvaa hätätiedotteen

Viranomainen voi antaa vaaratiedotteen, jos ihmisten henki tai terveys on vaarassa tai omaisuus voi merkittävästi vaurioitua tai tuhoutua.

Kotimaan uutiset

Aiemmin viranomaisten käytössä ollut hätätiedote on tästedes vaaratiedote. Lainmuutos vaaratiedotteesta tuli voimaan tänään lauantaina.

Viranomainen voi antaa vaaratiedotteen, jos ihmisten henki tai terveys on vaarassa tai omaisuus voi merkittävästi vaurioitua tai tuhoutua. Vaaratiedote voidaan antaa esimerkiksi ihmisille vaarallisesta henkilöstä tai eläimestä, poikkeuksellisen voimakkaasta myrskystä tai muusta nopeasti kehittyvästä vaarallisesta sääilmiöstä tai vakavasta vaarallisiin aineisiin liittyvästä onnettomuudesta.

Vaaratiedotetta voidaan käyttää myös silloin, kun halutaan ilmoittaa vaaratilanteen olevan ohi.

Vaaratiedote välitetään valtakunnallisesti radiossa. Vaaratiedotteen antava viranomainen voi päättää, että vaaratiedote välitetään myös televisiossa.

Vaaratiedote annetaan suomeksi ja ruotsiksi. Jos vaara koskee saamelaisten kotiseutualuetta, vaaratiedote on annettava myös saamen kielellä.

Vaaratiedotteita voivat antaa pelastusviranomaiset, poliisi, rajavartioviranomaiset, Hätäkeskuslaitos, Poliisihallitus, Säteilyturvakeskus, Ilmatieteen laitos, Liikennevirasto, Liikenteen turvallisuusvirasto, Elintarviketurvallisuusvirasto, Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus sekä kaikki ministeriöt.

Lue seuraavaksi