1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

YK: Irakin väkivaltaisuuksissa kuoli toukokuussa yli tuhat

Näin veristä maassa ei ole ollut vuosiin. Huhtikuussa kuoli 700, mutta sittemmin levottomuudet ovat pahentuneet entisestään.

Irakilaisnuoria autopommi-iskussa tuhoutuneen auton edustalla itäisessä Bagdadissa 20. toukokuuta 2013. Kuva: Ali Al-Saadi / AFP / Lehtikuva

Yhdistyneet kansakunnat on huolissaan kasvavasta väkivallasta Irakissa. Järjestön mukaan uskonlahkojen välisissä taisteluissa kuoli toukokuussa 1 045 ihmistä ja haavoittui noin 2 400.

- Irakin poliittisten johtajien on toimittava välittömästi verenvuodatuksen lopettamiseksi, toteaa YK:n erityislähettiläs Martin Kobler.

Kulunut viikko on ollut Irakissa verinen. Viime keskiviikkona pommi-iskuissa ja tulitaisteluissa kuoli kymmeniä eri puolilla maata. Maanantaina yli 60 kuoli useiden pommi-iskujen sarjassa pääkaupungissa Bagdadissa.

YK:n mukaan levottomuuksissa kuoli huhtikuussa yli 700 ihmistä. Vastaavia uhrimääriä nähtiin viimeksi viisi vuotta sitten, jolloin koko maa oli sekasortoisessa tilassa shiia- ja sunnimuslimien yhteenottojen takia.

Sunnivähemmistö on osoittanut mieltään laajalti joulukuun lopulta alkaen. Kohteena on ollut erityisesti pääministeri Nuri al-Malikin shiiahallinto.

Irakin hallitus on tehnyt joitakin myönnytyksiä protestien hillitsemiseksi. Esimerkiksi vankeina pidettyjä sunneja on vapautettu, mutta mielenosoittajat eivät edelleenkään pidä saamaansa kohtelua yhdenvertaisena shiiaenemmistöön nähden.