Pohjoisen helteet sen kuin yltyvät - Utsjoella yli 31 astetta

Sunnuntaina pohjoisessa jo hieman viilenee, mutta etelässä vastaavasti lämpenee. Ensi viikon ennustetaan alkavan vielä helteisen sään merkeissä suuressa osassa maata.

Kotimaa
Lapissa tehtiin perjantaina 31. päivä toukokuun lämpöennätys. Ilmatieteen laitoksen mukaan Utsjoen Kevolla mitattiin 30,1 astetta. Uimarit nauttivat hellesäästä Ivalon uimarannalla Ivalojoen varrella 31. toukokuuta 2013.
Ivalossa uimarit nauttivat helteiden lämmittämistä uimavesistä. Videolla puolestaan rovaniemeläiset kertovat, kuinka he ovat viettäneet hellepäivää.

Pohjois-Suomessa on edelleen poikkeuksellisen lämmintä. Utsjoen Kevolla on mitattu tänään iltapäivällä 31,7 asteen lämpötila. Kyseessä on samalla kuluvan kesän lämpimin lämpötila Suomessa.

Lapissa rikottiin eilen toukokuun kaikkien aikojen alueellinen lämpöennätys, kun Utsjoen Kevolla mitattiin 30,5 astetta. Kyseessä oli samalla tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Lapissa rikottiin toukokuussa 30 asteen raja lämpötilassa.

Tänään lauantaina Lapissa on ollut yleisesti 25-30 asteen lämpötilalukemia, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen.

- Lapissa on hyvin lämmintä, muttei kuitenkaan Euroopan lämpimintä, sillä Kaukasuksella on vielä vähän lämpimämpää, Huutonen kertoo.

Sunnuntaina pohjoisessa viilenee, mutta etelässä lämpenee

Sunnuntaina helteinen sää siirtyy myös eteläiseen Suomeen, kun vielä lauantaina etelän lämpötilat ovat pyörineet hieman runsaan parinkymmenen asteen hujakoilla.

- Huomisen tilanne on se, että pohjoisessa ilma hieman viilenee. Sinne tulee sadekuuroja ja ukkosia. Etelässä vastaavasti lämpenee. Etelä- ja Keski-Suomessa lämpötilat ovat 25-30 asteessa, Huutonen ennustaa.

Myös alkuviikko näyttäisi jatkuvan suuressa osassa maata helteisessä säässä.

- Lappiin alkaa virrata jo viileämpää ilmaa, kun kaikkein helteisin ilmamassa väistyy sunnuntain jälkeen pois. Siellä mennään 20 asteen tienoille ja loppuviikolla jo sen alapuolelle. Ennusteiden mukaan kaikkein lämpimin ilmamassa painuu Baltian suuntaan, joten viilenemistä on luvassa myös keskiviikon torstain tienoilla eteläänkin, Huutonen arvioi.