Mielenosoittajat ja Saksan poliisi vastakkain EKP:n edustalla

Kyynelkaasu, pippurisumute, pullot ja savupommit ovat olleet poliisin ja kapitalismia vastustavien mielenosoittajien aseina.

Ulkomaat
Mellakkapoliisit ja mielenosoittajat ottavat yhteen Saksan Frankfurtissa.

Saksassa Frankfurtissa tuhansia ihmisiä kokoontui lauantaina Euroopan keskuspankin EKP:n pääkonttorin edustalle osoittamaan mieltään kapitalismia vastaan. Poliisin mukaan mielenosoittajia oli seitsemisen tuhatta. Blockupy-protestin järjestäjien mukaan paikalla odotettiin 20 000:ta mielenosoittajaa, mutta varsinaista määrää he eivät ole kertoneet.

Marssi keskeytyi useita kertoja poliisin ampumaan kyynelkaasuun. Frankfurtin poliisin edustaja kertoo poliisien käyttäneen myös pippurisumutetta ja patukoita estääkseen joitakin mielenosoittajia murtautumasta poliisilinjojen läpi. Jotkut ovat myös heitelleet savupommeja ja pulloja.

Kukaan ei loukkaantunut, eikä ketään ole pidätetty, poliisi sanoo. Uutistoimisto Reutersin mukaan yksi lehtikuvaaja joutui hakemaan apua saatuaan silmilleen pippurisumutetta.

Protestoijat arvostelevat EKP:tä siitä, että se edellyttää EU-mailta menoleikkauksia velkansa vähentämiseksi. Säästöpolitiikka maksatetaan epäreilusti köyhillä kansalaisilla, mielenosoittajat sanovat.

Myös Portugalissa ja Espanjassa marssittiin lauantaina, joka oli EKP:n 15-vuotispäivä. Sekä Lissabonissa että Madridissa marsseihin osallistui tuhansia ihmisiä.

Blockupy viittaa Occupy Wall Street -liikkeeseen, joka alkoi toissa syksynä Yhdysvalloissa ja levisi Eurooppaan. Frankfurtissa pystytettiin vuosi sitten Occupy-protestileiri EKP:n edustalle.

Lähteet: Reuters, AFP, AP