1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tulvat koettelevat Keski-Eurooppaa, useita ihmisiä kuollut tai kateissa

Rankat sateet huuhtovat edelleen suurta osaa Keski-Euroopasta. Tonava, Vltava ja monet muut joet tulvivat yli äyräidensä, ja sateet aiheuttavat myös maanvyörymiä.

Kaupan työntekijä katselee nousevaa tulvavettä ovelle kasattujen hiekkasäkkien takaa.

Tšekissä lähellä Prahaa on yksi ihminen kuollut tulvan romahdutettua hänen lomamökkinsä. Tšekissä kolme veneilijää on kateissa, ja Itävallassa lähellä Salzburgia etsitään maanviljelijää, jonka traktori hautautui rankkasateiden aiheuttamaan maanvyörymään, sekä autoilemassa ollutta naista, joka niin ikään jäi maanvyörymän alle. 

Saksan viranomaisten mukaan ainakin neljä ihmistä on kuollut tai kateissa.

Teitä ja rautateitä on jäänyt tulvien alle laajalla alueella Tšekistä Sveitsiin, Saksasta Unkariin.  Armeija on kutsuttu auttamaan tulvaesteiden pystyttämisessä ja vaara-alueiden asukkaiden evakuoinnissa monin paikoin Itävallassa sekä muun muassa Passaussa Saksassa.

Kaikkiaan tulvien arvioidaan pakottaneen evakkoon 80 000 ihmistä. Osa on jouduttu hakemaan turvaan veden jo saartamista kodeistaan.

Sateet jatkuvat yhä

Tšekissä viranomaiset varoittavat, että Vltavajoki nousee pääkaupungissa Prahassa kriittisen korkealle sunnuntain aikana. Unkarin pääkaupungin Budapestin keskustassa korkeat seinämät ovat pitäneet Tonavan uomassaan, mutta kaupungin pohjoisosassa tulva on päässyt kaduille.

Hiekkasäkeistä on Saksassa jo sellainen pula, että Tanskasta on laivattu pikaisesti satojatuhansia säkkejä. Myös muut naapurimaat, muun muassa Ranska, ovat tarjonneet apuaan tulvan koettelemille maille. 

Itävallassa on satanut muutamassa päivässä yhtä paljon kuin normaalisti kahdessa kuukaudessa tähän aikaan vuodesta, maan ilmatieteen laitos kertoo. Meteorologien mukaan sateet jatkuvat ainakin maanantaihin.