Viinietikasta ällistyttävä apu kohdunkaulan syöpään

Yksinkertainen testi, jonka tekijöille riittää muutaman viikon koulutus, voisi pelastaa kehitysmaissa joka vuosi 72 000 naisen hengen.

terveys

Viininetikka on osoittautunut yllättävän tehokkaaksi tavaksi kohdunkaulan syövän varhaisessa havaitsemisessa. Halpa testi voisi joka vuosi pelastaa kymmenientuhansien naisten hengen, sanovat viinietikkaa Intiassa testanneet tutkijat. Kohdunkaulan syöpä on Intian ja monen muun kehitysmaan naisten yleisin kuolinsyy.

Intialaisen professori Surendra Srinivas Shastrin johtamaan tutkimukseen osallistui 150 000 köyhien asuinalueiden naista Maharashtran osavaltiossa.

Puolelle alettiin vuonna 1998 tehdä kahden vuoden välein viinietikkatestejä. Toinen puolikas oli kontrolliryhmä, jolle annettiin perustiedot kohdunkaulan syövästä ja mahdollisuus mennä ilmaiseen papatestiin, jos he hankkiutuisivat itse sairaalaan.

Testaajien havainnot ovat yhtä tarkkoja kuin koulutettujen gynekologien.

Kohdunkaulan syövän syynä on useimmiten virus. Teollistuneissa maissa se havaitaan papakokeissa yhä useammin niin varhain, että kuolleisuus on vähentynyt pahimmista luvuista viidennekseen. Kehitysmaiden köyhille papatestit ovat kuitenkin liian kalliita eikä niille ole kylliksi ammattitaitoisia tekijöitä.

Viinietikalla testi sen sijaan hoituu halvalla, ja testin tekijät voidaan kouluttaa parissa viikossa. He pyyhkivät kohdunkaulaa laimennetulla viinietikalla, joka saa epänormaalit solut vaihtamaan hetkeksi väriä. Koulutuksensa ansiosta testaaja näkee muutoksen ja osaa ohjata sairastuneet hoitoon.

Testaajan työkalupakkiin kuuluu suostuttelutaito

Tutkimuksessa havaittiin, että syöpäkuolemien määrä väheni jopa 31 prosenttia. Intiassa se tarkoittaa 22 000 säästynyttä ihmishenkeä vuodessa ja koko maailmassa 72 000:ta, tutkijat kertoivat esitellessään tuloksia syöpätutkijoiden kokouksessa Yhdysvalloissa.

Hyvien tulosten vuoksi Maharashtran viranomaiset suunnittelevat viinietikkatestien laajentamista koskemaan osavaltion kaikkia 35–64-vuotiaita naisia. Viime kädessä on tarkoitus ulottaa testit koko Intiaan.

Shastrin mukaan ratkaisevaa on saada hankkeeseen mukaan riittävästi perusterveydenhoidon työntekijöitä maaseudulla, jossa ei ole lääkäreitä tai sairaanhoitajia. Tutkijat havaitsivat, että neljän viikon koulutuksen jälkeen testaajien havainnot ovat yhtä tarkkoja kuin koulutettujen gynekologien.

Olennaista ovat myös hyvät ihmissuhdetaidot, sillä konservatiivisen maan ennakkoluulojen, pelon ja ujouden takia naiset eivät aina tule testiin vapaaehtoisesti, vaan heidät on houkuteltava tutkimuspöydälle.

Lähteet: AP, AFP