Istanbulin keskusaukio täyttyi kolmatta päivää mielenosoittajista

Istanbulissa mielenosoitus on ollut sunnuntaina rauhallinen, mutta Ankarassa poliisi ja protestoijat ovat ottaneet yhteen. Hallituksen vastaisia mielenosoituksia on kymmenissä muissakin turkkilaiskaupungeissa.

Ulkomaat
Mielenosoittajia.
Tuhannet Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogania vastustavat mielenosoittajat kokoontuivat Istanbulissa 2. kesäkuuta.Sedat Suna / EPA

Tuhannet turkkilaiset ovat kokoontuneet Istanbulin keskustan Taksimin aukiolle kolmatta päivää jatkuvaan mielenosoitukseen hallitusta vastaan. Illansuussa ihmismäärä arvioitiin kymmeneksituhanneksi.

Poliisin vetäydyttyä lauantaina mielenosoitus rauhoittui, mutta sunnuntai-iltana poliisi ampui kyynelkaasulla mielenosoittajaryhmää, joka pyrki pääministeri toimistolle, kertoo uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtaja.

Ankarassa poliisi on ampunut mielenosoittajia kyynelkaasuln lisäksi vesitykeillä. Yhdessä vaiheessa nuorisojoukko muodosti rintaman poliisia vastaan ja heitteli palopommeja. Uutistoimisto AP:n mukaan poliisi näytti suuntaavan kyynelkaasua etenkin toimittajia vastaan.

Ankaran lisäksi poliisi ampui sunnuntaina kyynelkaasua myös Turkin kolmanneksi ja neljänneksi suurimmissa kaupungeissa Izmirissa ja Adanassa.

Taksimin aukiolta alkanut protesti on levinnyt 67 kaupunkiin, kertoo sisäministeri Muammer Güler. Hänen mukaansa 1 700 ihmistä on pidätetty, mutta valtaosa on päässyt vapaaksi kuulustelujen jälkeen.

Minussa ei ole lainkaan diktaattorin verta.

Pääministeri Recep Tayyip Erdogan

Güler sanoo, että 58 siviiliä ja 115 poliisia on loukkaantunut kolmen päivän aikana ja muun muassa poliisiautojen ja kauppaliikkeiden runtelemisesta on koitunut yli kahdeksan miljoonan euron aineelliset vahingot.

Ihmisoikeusryhmät arvioivat loukkaantuneiden määrän sadoiksi. Joidenkin tietojen mukaan ainakin kaksi ihmistä on kuollut.

Amnesty Internationalin Euroopan-toimintojen johtajan John Dalhuisenin mukaan poliisin kovat otteet ovat Turkissa tavallisia, mutta tämänviikkoinen hyökkäys rauhanomaisena alkanutta mielenosoitusta vastaan on ollut kerrassaan häpeällinen.

Turkin Nato-liittolaiset Britannia, Ranska ja Yhdysvallat ovat kehottaneet hallitusta hillitsemään turvakoneistoaan.

Mellakkapoliisi ampuu mielenosoittajia vesitykillä.
Mellakkapoliisi ampui mielenosoittajia vesitykillä Ankarassa 31. toukokuuta.Adem Altan / AFP / Lehtikuva

Paikallinen protesti levisi ympäri maan

Protesti alkoi paikallisena vastalauseensa Taksimin lähellä sijaitsen Gezin puiston suojelemiseksi rakentamiselta, mutta poliisin kovakouraisten otteiden vuoksi protesti yltyi mielenosoitukseksi yhä autoritäärisempänä ja konservatiivisempana pidettyä hallituspolitiikkaa vastaan.

Pääministeri Recep Tayyip Erdogan, joka on johtanut maata kymmenen vuotta, piti sunnuntaina puheen, jossa hän hämmästeli diktaattorisyytöksiä ja itsensä vertaamista sulttaaniin.

– Jos he vertaavat kansansa nöyrää palvelijaa diktaattorin, olen sanaton. Minussa ei ole lainkaan diktaattorin verta, sanoi Erdogan ja syytti protestia puoluepoliittiseksi iskuksi hallitsevaa AKP-puoluetta vastaan ensi vuoden vaalien lähestyessä.

Samalla hän manasi Twitteriä ja muuta sosiaalista mediaa yhteiskunnan pahimmaksi uhkaksi. Pahimmat valheet löytyvät sieltä, hän sanoi. Poliisin toiminnassa hän myönsi "joitakin virheitä".

Erdogan myös ilmoitti, että Gezin puiston rakentamista jatketaan protesteista huolimatta. Ostoskeskuksesta hän on luopumassa, mutta suunnitelmissa on yhä hanke, joka näissä oloissa on poikkeuksellisen tulenarka: moskeija.

Valtaosa turkkilaisista on muslimeja, mutta perustuslain mukaan valtio ja uskonto tulee pitää erillään. Maallisen opposition mukaan Erdogan on hivuttanut valtiota yhä islamistisemmaksi. Yhtenä esimerkkinä on pidetty tuoretta alkoholilakia, joka rajoittaa tuntuvasti alkoholin saatavuutta Turkissa. Islaminusko kieltää alkoholin nauttimisen.

Lähteet: AFP, AP, Reuters