Abbas nimitti uuden pääministerin, Hamas tuomitsee

Palestiinalaisjärjestöjen välinen repivä riita saanee lisää sytykettä pääministerinimityksestä.

Ulkomaat

Palestiinalaispresidentti Mahmoud Abbas on valinnut palestiinalaishallinnolle uuden pääministerin. Rami Hamdallah on Abbasin Fatah-järjestön jäsen mutta vailla varsinaista poliittista kokemusta.

Hänen arvioidaan taipuvaisemmaksi myötäilemään Abbasin politiikkaa kuin eronnut edeltäjänsä Salam Fajjad, joka otti usein yhteen Abbasin kanssa ja jätti hallituksen puolitoista kuukautta sitten.

Hamdallah on Britanniassa koulutettu kielitieteilijä, Länsirannan al-Najahin yliopiston pitkäaikainen englannin kielen professori ja dekaani. Hän on työskennellyt myös palestiinalaisten keskusvaalilautakunnan johtajana vuodesta 2002 asti.

Fajjad oli Yhdysvalloissa opiskellut taloustieteilijä, jota ulkomaat - etenkin Yhdysvallat - arvostivat muun muassa pyrkimyksistä siivota hallinnosta ylimääräistä byrokratiaa sekä korruptiota.

Hamas arvosteli nimitystä tuoreeltaan

Hamdallahin on määrä muodostaa virkamieshallitus. Hän sanoi kertovansa ministerilistansa lähipäivinä, mutta paljasti jo nyt, että useimmat vanhan hallituksen jäsenet saavat pitää salkkunsa.

Palestiinalaishallinto on ollut pattitilanteessa siitä saakka, kun Hamas-järjestö otti vallan Gazan kaistaleella kuusi vuotta sitten. Yritykset koko palestiinalaisalueen kattavien vaalien järjestämiseksi ovat tyrehtyneet lyhyeen.

Uusin yritys on viime kuulta, jolloin Fatah ja Hamas sopivat kolmen kuukauden aikataulusta yhteisen hallituksen muodostamiselle. Hamdallan nimittäminen merkinnee vaalien siirtymistä yhä kauemmaksi tulevaisuuteen.

Hamas arvostelikin pääministerinimitystä tuoreeltaan. Sen mukaan nimityksellä, josta ei neuvoteltu Hamasin kanssa, ei ole laillista pohjaa eikä uusi hallitus edusta kansaa.

Lähteet: AFP, Reuters, AP