1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tomaattien tuotantohuippu alkoi etuajassa

Kotimaisen tomaatin tuotanto on kolme viikkoa etuajassa. Myös kaupan tiskillä tomaatti menee kaupaksi ja hinnat ovat laskeneet.

Kotimaan uutiset
Tomaattiterttuja kasvihuoneessa.
Anna Wikman / Yle

Kotimaisia tomaatteja pakataan nyt kiihkeään tahtiin. Närpiöläisen vihannespakkaamon tomaattilinjalla kulkee enimmillään jopa 150 000 tomaattia tunnissa. Viljelmillä sato on kypsynyt hyvin, ja se on ollut paitsi runsas myös laadukas. Pohja hyvälle sadolle luotiin jo kevättalvella.

- Meillä oli tosi hyvät valo-olosuhteet maaliskuussa. Siinä oli melkein kuusi viikkoa joka päivä aurinkoista, ja se vaikutti hyvin positiivisesti myös tuotantoon. Nyt se tietenkin näkyy, kertoo Närpiön Vihanneksen toimitusjohtaja Stefan Skullbacka.

Närpiön Vihannekselle tomaatteja tuottaa noin 50 osakasta. Viikon aikana pakattavaa kertyy 380 tonnia, ja pakkaamo onkin Suomen suurin.

Kolme viikkoa etuajassa

Tomaattien tuotantohuippu on nyt jopa kolme viikkoa etuajassa. Kotimaisen tomaatin kypsymisen ripeys on yllättänyt myös kuluttajat.

- Ehkä myös kuluttajilla tämä helle on yllättänyt, että nythän pitää ostaa kotimaisia kasviksia. Nyt on juuri se paras aika niitä popsia, kun on grillisäitä, Skullbacka toteaa.

Näkyy myös kaupan tiskillä

Tuotantohuippu on laskenut myös kotimaisen tomaatin hintoja. Kauppojen kampanjoissa hinta on ollut jopa alle puolitoista euroa kilo.

Vaasan Kivihaan Citymarketin hedelmä- ja vihannesosaston päällikkö Marika Rehula toteaa, että tomaatin myyntimäärä on kaksinkertaistunut.

- Tomaattia menee. Vaikka me myydään sitä ympäri vuoden lavapaikalta, niin nyt on myyty huomattavasti enemmän, Rehula kertoo.

Kesän tullessa asiakkaat valitsevat ostoskoriin kotimaisen, vaikka ulkomaista saisi vieläkin halvemmalla.

- Esimerkkinä voi sanoa vaikka ulkomaisen kirsikkatomaatin. Hinta on 0,75 euroa, mutta niin kuin näkyy, asiakkaat valitsee sen kotimaisen kuitenkin, vaikka hinta on eri. Kun kesä tulee, kotimainen vain myy paremmin, Rehula toteaa.

Lue seuraavaksi