1. yle.fi
  2. Uutiset

Huono olo yllätti kuumailmapallon kapteenin - ennätyshyppy jäi tekemättä

Kouvolalainen Timo Toivonen yritti metsästää toista kertaa laskuvarjohypyn Suomen ennätystä kymmenestä kilometristä. Hattulasta ilmaan kohonnut kuumailmapallo nousi kuitenkin vain reiluun neljään kilometriin. Untuva-asuihin helteessä pukeutunut pallon kuski tunsi huonovointisuutta.

urheilu
Kuumailmapallo Hämeen taivaalla aamunkoitteessa.
Seppo Tamminen

Linnan Pallo Oy:n toimitusjohtaja, kapteeni Olli Luoma joutui tekemään ikävän päätöksen: laskuvarjohypyn Suomen ennätysyritys kuumailmapallosta hiipui vain neljään kilometriin.

- Siellä alkoi tuntua, ettei tänään nousta. Olo oli epämukava. En tiedä, oliko nestehukka vai mikä, Luoma kertoo syyksi, miksi kuumailmapallo ei kohonnut kymmeneen kilometriin ja Timo Toivosen laskuvarjohyppyennätys jäi jälleen haaveeksi.

Kuumailmapallon nouseminen ylös viidenkymmenen asteen pakkaskerroksiin päätettiin keskeyttää siis turvallisuuden vuoksi. Ennen lentoa untuva-asuihin pukeutuneet miehet odottivat pallon täyttymistä ilmastoidussa autossa. Ulkona oli yli kolmekymmentä astetta lämmintä, mutta hiki ei saanut tulla. Toivosen ja Luoman lisäksi kuumailmapallon korissa oli kolmas mies, Pasi Pirttikoski.

- Olimme etukäteen miettineet Timon kanssa, että olisi pitänyt harjoitella 4-6 kilometrin korkeudessa kaikilla laitteilla, mutta aikataulujen ja sääolojen vuoksi se ei ollut mahdollista.

Sunnuntaiset olosuhteet olivat ihanteelliset ennätyshyppyä varten.

- Nopeus korkealla oli sopivan heikko vain 20 km tunnissa, ja suunta oli hyvä kohti Toijalaa mentiin. Kaikki meni siis muuten ihan hyvin.

Kymmentä kilometriä ei enää tavoitella tänä kesänä, koska kesäkautena Linnan pallot ovat koko ajan käytössä.

- Mutta kyllä me vielä myöhemmin suunnittelemme tätä uudelleen, Luoma lupaa.

Timo Toivosen ennätyshypyn loppulento sujui hallitusti. Hän hyppäsi kuumailmapallon korista Iittalan lähelle Hämeenlinnaan. Edellistä laskuvarjohyppyennätystä kuumailmapallosta yritettiin Lahdessa toukokuussa. Tuolloin tuuli oli liian navakka. Laskuvarjohypyn Suomen ennätys on 9,3 kilometriä.

Lue seuraavaksi