Kuuma kasvi valtasi kukkaruukut

Kauppapuutarhaliiton mukaan tänä kesänä yhdistellään rohkeasti hyötykasveja ja kukkaloistoa samaan ruukkuun. Kotipuutarhurit ovat innostuneet kasvattamaan varsinkin chilipaprikaa.

luonto
Kukka.
Sari Tamminen / Yle

Kesäkukkien sesonki alkaa yleensä jo äitienpäivän alla ja kiireisimmät ajat puutarhoilla ovat sitä seuraavat viikot. Paraikaa vilske alkaa olla jo rauhoittumaan päin.

Kesäkukissa lajien kirjo kasvaa jatkuvasti, mutta tuttuja suosikkeja ostetaan puutarhoilta vuodesta toiseen, eikä talouden taantuma kukka- ja kasvialaa kovin kovakouraisesti koettele.

Ihmiset tinkii hyödykkeistä: veneistä, autoista, ja isompia ostoksia karsitaan. Kyllä monet kesäkukat haluaa laittaa.

Marko Kokko

- Puutarha-ala on siinä mielessä veikeä, että kun teollisuudella ja kaikilla menee huonosti, niin puutarha-alalla sitä ei ikään kuin näe. Lama ei sillä tavalla vaikuta kesäkukkien menekkiin, kuvailee Kokon puutarhan yrittäjä Marko Kokko Äänekoskelta.

Kokon mukaan tiukassakin rahatilanteessa kukkien tuomasta ilosta halutaan pitää kinni.

- Ihmiset tinkii hyödykkeistä: veneistä, autoista, ja isompia ostoksia karsitaan. Kyllä monet vaan kesäkukat laittaa, ihan samalla lailla kuin ennenkin. Kesä on niin lyhyt ja halutaan väriä kuitenkin pihaan.

Yritit ovat nyt pop

Kokon puutarhalta kukat ja kasvit kuljetetaan suurimmaksi osaksi jälleenmyyjille. Isoimmat markkinat ovat Jyväskylän seudulla, Lahdessa ja Pohjanmaalla.

- Meillähän menee tuotteet 85-90 prosenttisesti jälleenmyyjille, pieni osa myydään suoraan puutarhalta.

Kevään ja alkukesän ehdoton kasvisuosikki monella puutarhalla on ollut chilipaprika. Sen ja muiden yrttien kasvanut kysyntä näkyy myös Äänekoskella.

Puutarhalle ostoksille tullut Anja Räikkälä Kankaanpäästä löysi valikoimista mieleisiään kasveja ja kukkia.

- Kesäkukkia löytyi ja yrttejä, munakoisoa, kurkkuja, paprikaa ja chilipaprikaa, oikein voimakasta chiliä, kertoo kesäasukas.

Yrttien suosio on kasvanut puutarhayrittäjän mukaan viime vuosina selvästi.

- Kyllä ne on hyvin suosittuja, joka vuosi aina suositummaksi käy. Kotitarveviljely on lisääntynyt paljon. Ihmiset kasvattaa tomaattia, kurkkua, amppelikurkkua, paprikoita ja chilipaprikoita, summaa Kokko.