Surusta nousee unelmien kesäkoti

Yksi Kalajoen loma-asuntomessuille rakennettavista huviloista syntyy poikkeuksellisesta tarinasta. 24-vuotiaan leukemiaa sairastaneen pojan kuolema laittoi Outi Suorsan perheen elämänarvot uusiksi. Nyt he ovat päättäneet toteuttaa haaveitaan, joista yksi on oma merenrantahuvila. Suorsa kutsuu paikkaa Joutsenlammeksi, jossa varpaita liplatellaan omalla laiturilla sekä nautitaan samppanjasta ja Tšaikovskista.

ilmiöt
Kuvassa Outi Suorsa katsoo ikkunasta hiekkarannelle, käsissään hänellä on sinne rakennettavan huvilan pohjapiirrustukset.
Petra Haavisto / Yle

Messualueen rantatontti on tällä hetkellä hiekan peitossa, mutta vuoden kuluessa siihen nousee haukiputaalaisen Outi Suorsan pitkäaikainen haave – merenrantahuvila.

Tontilla on tällä hetkellä rauhaisa tunnelma, jonka Suorsa haluaisi säilyttää myös rakennuksen valmistuttua. Rauha ei kuitenkaan tarkoita erakoitumista muusta maailmasta.

- Toivon, että ystäväni vierailevat täällä mahdollisimman paljon. En aio koskaan tehdä tällä bisnestä esimerkiksi vuokraamalla paikkaa. Tämä on rakennettu minulle ja läheisilleni elämästä nautiskelua varten, Suorsa kertoo.

Ennen vain haaveilin, mutta nyt aion toteuttaa kaikki unelmat.

Outi Suorsa

24-vuotiaan lapsen kuolema laittoi Suorsan elämänarvot uusiksi. Nyt rakennettavan huvilan hän omistaa kirjallisuutta opiskelevalle pojalleen.

- Täällä hän voi sitten ilahduttaa minua runoilla ja musiikilla. Ennen vain haaveilin, mutta nyt aion toteuttaa kaikki unelmat. Tämä projekti on siitä hyvä esimerkki.

Tunteella rakennettu unelma

Yli sadan neliömetrin rakennuksessa pääosan saavat joutsenet ja lasi.

- Meri on minulle hyvin tärkeä, joten haluan nähdä sen mahdollisimman hyvin. Niin sisä- kuin ulkosaunaan rakennetaan lasiseinät, joista vettä voi ihailla jopa löylyä heittäessään. Joutsen puolestaan on minulle tärkeä vapauden symboli, Suorsa kertoo.

Joutsenet näkyvät talon ikkunoissa, joihin tulee siluetti äitijoutsenesta poikasineen. Kylpyhuoneeseen laitetaan valkoista laattaa, joka symboloi joutsenen pehmeitä siipiä.

Rakennukseen tulee kaksi makuuhuonetta ja avara olohuone. Suorsa haluaa huvilasta mahdollisimman pelkistetyn, minkä vuoksi huonekaluja tuodaan sisälle mahdollisimman vähän.

- Valitsin arkkitehdiksi Heikki Nuortimon, koska hän tekee rakennuksia tunteella. Se on minulle ensiarvoisen tärkeää, Suorsa toteaa.

Ensitarkastuksessa naapurit ja iilimadot

Huvilapaikka ei irronnut helpolla, sillä yhtätoista laituritonttia haki noin sata muutakin innokasta. Suorsa halusi ehdottomasti rantatontin, eikä pelkkä merimaisema riittänyt.

- Halusin päästä liplattelemaan jalkojani vedessä ja nauttimaan meren tuoksusta. Taistelu tuntui haastavalta, kun tajusin kuinka moni muu tontteja haikailee.

Halusin ehdottamasti päästä liplottelemaan jalkojani vedessä ja nauttimaan meren tuoksusta.

Outi Suorsa

Kun tontin saaminen varmistui Suorsa kävi ensitöikseen tutustumassa tuleviin naapureihin sekä veteen.

- On erittäin tärkeää tuntea se yhteisö, jonka kanssa aikaa viettää. Vesipohjaan tutustuin, koska en voi sietää iilimatoja. Naapurit kuitenkin kehuivat vettä jopa juomakelpoiseksi, Suorsa muistelee.

Yle Keski-Pohjanmaa seuraa tulevan vuoden aikana Outi Suorsan Joutsenlammen syntymistä suunnitelmista valmiiksi huvilaksi.