Hyppää sisältöön

Pieni Pykeija kiehtoo suomalaisia

Pieni Pykeijan kalastajakylä Varangin vuonon etelärannalla Norjassa kokoaa ystävänsä neljättä kertaa järjestettävälle kulttuuri- ja talkooviikolle. Suomesta viikolle osallistuu sellaisia, jotka ovat löytäneet idyllisen kylän sattumalta, mutta myös heitä, joiden esivanhemmat lähtivät aikoinaan Pykeijaan nälkää pakoon.

Pykeijan kylässä puhuttiin vielä 50 vuotta sitten lähes yksinomaan suomen kieltä. Kuva: Raimo Torikka/Yle

Pykeijän Ystävät ry:n puheenjohtaja, mikkeliläinen  Riitta-Leena Jantunen löysi piskuisen kalastajakylän kymmeniä vuosia sitten.

- Mentiin linja-autoryhmän kanssa ihan vaan piipahtamaan Pykeijassa ja sydän jäi sinne. Sen jälkeen olen kuskannut siellä lukuisia linja-autolastillisia ihmisiä ja hyvin on viihdytty.

Riitta-Leena käyttää puheessaan toistaiseksi suomalaiseen suuhun sopivaa nimeä Pykeija ilman ä-pilkkuja, vaikka hänen johtamansa yhdistyksen nimi on virallisesti Pykeijän Ystävät - Bugøynes Venner.

Yhdistyksen suomalainen varapuheenjohtaja Riitta Morko Vihdistä säestää kaimaansa Pykeijan lumovoimasta.

Aina kun sieltä lähden, mietin milloin pääsen sinne uudelleen.

Riitta Morko, Pykeijan Ystävät ry:n varapuheenjohtaja

- Minulle Lappi on ollut tosi kiva lomakohde ja perheen kanssa ajellessa kerran eksyttiin Pykeijan kylään. Sen jälkeen aina kun sieltä lähden, mietin milloin pääsen sinne uudelleen.

Huoli kielestä jatkuu

Suurten nälkävuosien aikaan 1800-luvulla Lapista lähdettiin  kohti Jäämeren kalaisia rantoja nälkää pakoon. Uuden elämän myötä uudessa kotipaikassa muotoutui oma kieli, meänkielentyylinen Pykeijan suomi. Siitä on kuitenkin jatkuva huoli, miten kieli saadaan säilymään.

- Arvion mukaan jopa 70 prosenttia joko puhuu tai ainakin ymmärtää Pykeijan suomea, mutta nuorempi polvi on unohtamassa sen, koska koulussakin suomea opetetaan hyvin vähän, mutta kyllä sitä yritetään elvyttää ja pitää yllä, Riitta-Leena Jantunen sanoo.

Kun sydän jää Pykeijaan

Vähäväkisyydestän huolimatta Pykeija on elinvoimainen kylä, jonka hieman yli kahdellesadalle asukkaalle on mallikelpoiset palvelut. On päiväkoti, vanhustentalo ja kaksikin kauppaa. Moni kyläläinen saa leipänsä kalasta ja kuningasravusta, mutta kylässä on myös pienimuotoista teollisuustoimintaa,

Pykeijan Ystävät ry:n toiminnasta Suomen puolella on merkittävä osa matkailuneuvontaa.

- Netin kautta tulee paljonkyselyjä siitä, kuinka Pykeijaan pääsee, kuinka pääsee kalastamaan, puhutaanko siellä suomea ja pärjääkö euroilla ja onko majoitusta, puheenjohtaja Riitta-Leena Jantunen luettelee.

Pykeijan kulttuuri- ja talkooviikolla Suomesta saapuvat vieraat tekevät sitä työtä, mitä kyläläiset tehtäväksi määräävät, mutta viikon ykkösasia on yhdessäolo ja kiintymys Pykeijaan.

.
.