Venäjä panostaa tarkkanenäisiin tulliapulaisiin - Suomeen tulossa rahaa vainuavia koiria

Moskovan lähellä on avattu uusi kansainvälinen koiraohjaajien koulutuskeskus. Suomi alkaa kouluttaa tullikoiria haistamaan yli 10 000 euron suuruiset rahasummat.

Ulkomaat
Huumekoira työssään.
Yle

Venäjä tehostaa koirien käyttöä tullivalvonnassa. Moskovan lähellä on avattu uusi kansainvälinen koulutuskeskus. Myös Suomessa koirille on löydetty uusia tehtäviä. Ensimmäisen rahakoiran koulutus alkaa lähiaikoina.

Moskovan koillispuolella Orlovossa juhlitaan maan ensimmäisen kansainvälisen kynologiakeskuksen avajaisia. Täällä koulutetaan vuosittain satoja uusia koiranohjaajia kouluttamaan tarkkanenäisiä nelijalkaisia apulaisia tullin palvelukseen ympäri maailmaa.

Koira on ainutlaatuinen väline paljastamaan salakuljetettua tavaraa, ylistää keskuksen apulaisjohtaja Vladimir Filippov. Pelkästään Venäjän tullilla onkin käytössään yli 3 000 koiraa maarajoilla, asemilla ja lentokentillä.

- Kehittynytkään tekniikka ei vielä riitä korvaamaan koiraa, vakuuttaa myös Maailman tullijärjestön pääsihteeri Kunio Mikuria.

Koulutuksen tehostuminen on tuottanut joka vuosi parempia tuloksia. Näytöksessä autoon kätketyt huumeet löytyvät helposti, mutta näin voi olla myös käytännön työssä.

Nadeshda Galkinan työpari, huumekoira Juna ei ole erehtynyt vielä koskaan.

- Siksi se saa jatkaa työuraansa, vaikka ikää on kertynyt eläkkeeseen oikeuttavat 9 vuotta, Galkina kertoo.

Suomeen tulee rahakoiria

Venäjällä koiria koulutetaan erityisesti paljastamaan huumeet, aseet ja räjähteet, kun taas vaikkapa Suomen 45 tullikoiraa etsivät huumeita ja savukkeita. Nyt tulossa on uusi aluevaltaus, kertoo tulliylitarkastaja Ari Nieminen Tullin koirakoulusta.

- Aletaan pilotoimaan ensimmäistä rahakoiran koulutusta eli tällaisia uusia suunnitelmia, Nieminen kertoo.

Rahakoiran pitäisi oppia haistamaan kaikki EU:n ulkopuolelta tulevat yli 10 000 euron suuruiset rahaerät. Taivaita ei toki tavoitella, sillä koirienkaan avulla tulli ei pysty paljastamaan kaikkia salakuljetusyrityksiä.