Maahanmuuttajalääkäreiden kielikoulutus ei jatku Kaakkois-Suomessa

Helsingin yliopisto on järjestänyt lääkäreiden kielikoulutusta Kaakkois-Suomessa kolmen vuoden ajan. Kaikkiaan 150 lääkärille on opetettu muun muassa ammattisanastoa, asiakkaan kohtaamista sekä Suomen terveydenhuoltojärjestelmää.

Kotimaa
Kuvassa lääkäri kuuntelee potilaan rintaa stetoskoopilla
Kalle Niskala / Yle

Maahanmuuttajataustaisille lääkäreille tarkoitettu kielikoulutus ei jatku Kaakkois-Suomessa.

Sukkula -nimistä kielikoulutusta on viimeisten kolmen vuoden aikana järjestänyt Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämiskeskus Palmenia. Koulutusta on annettu Kotkassa, Kouvolassa sekä Lappeenrannassa, ja sen on suorittanut noin 150 ulkomaista lääkäriä.

Ensi syksynä koulutus ei kuitenkaan jatku, sillä Kaakkois-Suomen TE-toimisto ei jatka sen rahoittamista. Rahoitusta on aiemmin tullut myös lääkäreiden työnantajilta, kuten Eksotelta, Carealta sekä Kouvolan ja Kotkan kaupungeilta.

Palmenian erikoissuunnittelija Anna Sahanen sanoo olevansa pettynyt koulutuksen päättymiseen, koska sille olisi Kaakkois-Suomessa vielä suuri tarve.

Sukkula oli hänen mielestään hyvin onnistunut hanke, joka on herättänyt kiinnostusta laajemminkin. Esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri aikoo hyödyntää Sukkulan kokemuksia ensi syksynä käynnistyvässä ulkomaalaisille lääkkäreille suunnatussa kielikoulutuksessa.

Palmenia voi jatkossakin tarjota yksittäisille lääkäreille kielikoulusta ja kielitestejä, mutta kustannuksista opiskelija tai työnantaja vastaisi itse.

Lääkäreille on opetettu muun muassa ammattisanastoa, asiakkaan kohtaamista sekä Suomen terveydenhuoltojärjestelmää. Lisäksi koulutus on valmentanut lääkäreitä Valviran kolmivaiheiseen kielikokeeseen, joka on läpäistävä toimiakseen lääkärinä Suomessa.