1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuumailmapallohypyt ohi - suunnitelmissa uusi ennätyshyppy lentokoneesta

Kouvolalaisen Timo Toivosen ennätyshyppy-yritys kuumailmapallosta meni jälleen mönkään, kun pilotti alkoi voida pahoin jo ennen matkan puoliväliä. Nyt suunnitelmissa on parantaa keväistä laskuvarjohypyn Suomen ennätystä lentokoneesta.

Kotimaan uutiset
Timo Toivonen yrittää laskuvarjohypyn Suomen ennätystä Lahdessa
Timo Toivonen (vas.) yrittää laskuvarjohypyn Suomen ennätystä Lahdessa lauantaina.Jaakko Loikkanen / Yle

Kouvolalainen laskuvarjohypyn ennätysmies Timo Toivonen yritti jälleen viikonloppuna ennätyshyppyä kuumailmapallosta kymmenen kilometrin korkeudesta. Tällä kertaa pallo pääsi jo ilmaan, mutta matka keskeytyi neljän kilometrin korkeudessa.

- Pilottia rupesi huimaamaan, joten oli pakko keskeyttää nousu ja alkaa tulla alaspäin, Toivonen kertoo.

Kolmen hengen porukka eli pilotti, apupilotti ja Toivonen yrittivät ennätystä edellisen kerran muutama viikko sitten. Tuolloin palloa ei saatu pystyyn. Muut ennätysyritykset on pilannut tuulinen sää jo etukäteen. Nyt sää oli hiukan eri roolissa.

- Oli kova helle ja hikoilu on valtavaa, kun joudumme olemaan varusteissa kuumassa lämpötilassa. Nestehukka tulee helposti, vaikka kuinka yrittää juoda. Myös hengittäminen on työlästä maskin kanssa. Tässä oli monia tekijöitä, ja kaikki sattuivat päälle samaan aikaan.

Tunti pellon reunassa itikoiden seassa

Toivonen pääsi kuitenkin hyppäämään kuumailmapallosta, joskin huomattavasti aiottua matalammalta. Hän päätti ottaa hypyn seikkailuna.

- En tiennyt yhtään missä olin, kun hyppäsin. Katsoin, että tuolla on sopivan näköistä niittyä, johon on turvallista laskeutua. Siellä kaivelin sitten pellon reunassa puhelinta vaatteiden alta ja sain selville, minkä tien varrella olin. Tunnin verran odotin, että minut löydettiin sieltä itikoitten seasta.

Mönkään mennyt ennätysyritys oli kuumailmapallon osalta viimeinen ainakin tänä kesänä.

Suomessa ei ole montaa sellaista lentokonetta, jolla saa lentää sille korkeudelle. Hyppyä varten koneesta pitäisi myös poistaa ovi ja lentää ilman ovea.

Timo Toivonen

- Pallopilotti lentää työkseen ja hänen pitää päästä keskittymään omiin hommiinsa. Syksyllä katsotaan, josko vielä kokeiltaisiin.

Uusi ennätyshyppy vaatii erikoiskoneen

Timo Toivonen teki huhtikuussa laskuvarjohypyn Suomen ennätyksen lentokoneesta yhdeksän kilometrin korkeudessa. Kuumailmapallo saattaakin vaihtua seuraavaksi lentokoneeseen, sillä Toivonen suunnittelee nyt aiemman ennätyksensä parantamista. Tarkoituksena olisi hypätä kilometriä ylempää.

- Kymmenen kilometriä on ainut tavoite. Suomessa ei vain ole montaa sellaista lentokonetta, jolla saa lentää sille korkeudelle. Hyppyä varten koneesta pitäisi myös poistaa ovi ja lentää ilman ovea. Tämä on parhaillaan selvittelyssä.

Hyppy pitäisi suorittaa mahdollisimman pian, sillä Toivosen hyppyvarusteet on suunniteltu korkeushyppyjä varten. Hänellä on lainassa painelaukaisin ja erikoiskorkeusmittari Saksasta ja Tanskasta, ja nuo varusteet pitäisi palauttaa pian.

Miehen suunnitelmissa on myös paluu "omiin" hyppyihinsä.

- Tarkkuushyppäämistä pitäisi päästä treenaamaan. Kun tämä projekti päättyy, niin pääsen hyppäämään niitä oikeita hyppyjäni. Tarkkuushypyt ovat se minun juttuni.

Lue seuraavaksi