Teineiltä seksiä ostavat jäävät pimentoon

Teinien seksikaupasta vaietaan, mutta niin jäävät piiloon myös ne oikeat vastuulliset eli ostajat. Ryhmitellä heitä ei voi mitenkään, edes tilastojen mukaan.

Kotimaa
Prostituioitu nainen nojaa autoon.
Yle

Poliisin ja Pro-tukipiste ry:n mukaan teineiltä seksiä ostavia ei voi ryhmitellä mitenkään.

- Oman käsitykseni mukaan ei voida, sanoo rikoskomisario Jyri Hiltunen Helsingin poliisin väkivaltarikosyksikön seksuaalirikostutkinnasta.

Ostajilla ei siis ole minkäänlaista yhteistä taustaa tai tekijää.

Myös Pro-tukipiste ry:n toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen on samaa mieltä.

- He eivät ole vain ketä vaan. He ovat niitä, jotka ovat kiinnostuneita seksistä alaikäisen kanssa, sanoo Pro-tukipiste ry:n Jaana Kauppinen ja muistuttaa, että valtaosalle aikuisista tämä asia ei tulisi mieleenkään ja siihen ylipäätään suhtaudutaan äärimmäisen kielteisesti.

Poliisin mukaan tapauksia on niin vähän, ettei niissäkään ole mitään yhdistäviä tekijöitä. Vain sen verran, että kaikki tekijät ovat olleet seksuaalisesti aktiivisessa iässä olevia miehiä.

- Ani harvoin tulee ilmi mitään seksuaalirikoksiin liittyviä tapauksia, missä naiset ovat epäiltyinä, kertoo Jyri Hiltunen.

Profiloinnilla luodaan väärää turvallisuutta

Pro-tukipisteen Jaana Kauppinen muistuttaa myös, että profiloinnilla luodaan väärää turvallisuuden tunnetta.

- Kun me epätoivoisesti yritämme hakea, ketä he ovat, niin me luomme turhaa kauhukuvaa siitä, että vain tiettyyn ryhmään kuuluvat ovat potentiaalinen uhka.

- Jos me heidät demonisoidaan, niin silloin se on uhkakuva, joka ei ole totta. Valtaosa tästä ryhmästä ei ikinä ostaisi seksiä alaikäiseltä ja toisaalta loisimme kuvan siitä, että ryhmän ulkopuolella olevista ei ole vaaraa..

Kauppisen mukaan ennemmin pitää lähteä siitä, että vastuu on aina aikuisen.

- Seksisuhteeseen houkuttelemiseen tai seksin ostamiseen ei riitä perusteluksi sanoa, että 16- tai 17-vuotiaat tytöt näyttävät vanhemmilta kuin ovat. Se on aina aikuisen vastuu. Se on ihan sama miltä ne lapset näyttävät ja mitä he tekevät siellä netissä. Se on aina aikuisen vastuu, Jaana Kauppinen muistuttaa.