Moottorisuvun vesa ei hylkää vauhdin maailmaa

Hän on mies, jonka isä ja isoisä puuhasivat autoilua sekä moottoriurheilua Suomeen. Moottoriurheilun ykkösnimet Suomesta sekä maailmalta tuntevat hänet ja hän heidät. Vaikka Peter Geitel on jo eläkkeellä Vauhdin Maailman päätoimittajan tehtävästä, pärinä kiehtoo häntä yhä.

urheilu
Peter Geitel Lahdessa.
Hanna Lumme / Yle

Vauhdin Maailman viitisen vuotta sitten eläköitynyt päätoimittaja Peter Geitel tietää edelleen, missä moottoriurheilussa mennään. Formula ykkösissä sinnitellään, vaikka voittoja ei ole juuri tippunut ja rallimaailmassa kamppaillaan alati tiukemmassa tallien taistelussa.

Geitel luotsasi erikoislehteä kolmisenkymmentä vuotta, suurimman osan urastaan. Leipä ei löytynyt moottoriurheilusta sattumalta, sillä jo Geitelin isä ja isoisä olivat hurahtaneita hevosvoimiin.

- Se on sukurasite. Isoisäni oli suomalaisen autoilun ja autokaupan pioneereja 1920-luvulla. Sodan jälkeen isäni oli täysillä mukana eläintarhanajoissa ja autourheilun käynnistämisessä. Olen pikkupoikana elänyt sitä aikaa, joten siitä tuli luontevasti osa elämääni.

Kun Peter Geitel kasvoi nassikasta aikuiseksi, hän päätyi autotoimitukseen Tekniikan maailmaan 1970-luvun alussa. Muutama vuosi myöhemmin hänestä tulikin jo Vauhdin maailman päätoimittaja.

- Harrastin silloin rallia. Kustantaja katsoi, että voisin olla sopiva. Touhusin siinä 30 vuotta eläkeikään asti.

Kansainvälinen perhe

Peter Geitel on nimi, jonka monet moottoriurheilun huiputkin tietävät. Hänen mukaansa harrastaja- ja ammattilaiskunta on alusta asti ollut tiivis.

Kaikki tietävät suomalaiset maailmanmestarit, mutta minulla on ollut se ilo, että he tuntevat minut.

Peter Geitel

- 1950–1960-luvulla moottoriurheiluperhe oli pieni. Kaikki tunsivat toisensa. Kun lajit kansainvälistyivät, peruskuvio pysyi entisellään. Erityinen harrastusala säilyi. Siellä ei katsota, mikä on siviiliammatti vaan moottoriurheilu yhdistää.

Yhdistävä tekijä oli myös Geitelin työ moottoriurheilun ykköslehdissä.

- Kaikki tietävät suomalaiset maailmanmestarit, mutta minulla on ollut se ilo, että he tuntevat minut. Monien kanssa olemme hyviä kavereita.

Erikoislehden vaikea paikka

Lapsuuden vuodet moottoreiden katkussa ja vuosikymmenet alan lehdissäkään eivät saaneet Peter Geitelia kyllästymään aihepiiriin. Hänestä on ollut mielenkiintoista seurata myös median muutosta, vaikka hän onkin viettänyt jo viisi vuotta eläkeläisen elämää.

Esimerkiksi moottoriurheilun harrastajamäärät vähentyvät, mikä vaikuttaa suoraan alan lehtien kysyntään. Ajat ovat vaikeat, jos ne ovat koskaan helpot olleetkaan.

- Erikoislehden pärjääminen riippuu alasta. Ikäpolveni on saanut elää maailmanhistorian parasta aikaa rauhan, teknisen kehityksen ja hyvän moottoriurheilun sekä monien muiden hienojen asioiden kanssa, hän sanoo.