1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tšekissä suojellaan Prahan historiallista keskustaa tulvilta

Saksan Passaussa pelastajat ovat puolestaan käyttäneet veneitä asukkaiden kuljettamiseksi pois tulvivilta alueilta.

Vltava joki tulvii
Tšekin pääkaupungin Prahan historiallista keskustaa suojellaan tulvilta.

Tšekissä pahimmat tulvat vuosikymmeneen ovat aiheuttaneet evakuointeja ja koulujen sulkemisia. Lisäksi julkisessa liikenteessä on ollut häiriöitä.

Lähes 2 700 ihmistä on evakuoitu alavilta alueilta. Palomiehet ovat evakuoineet koteja maan länsiosassa ja kylissä Prahan ulkopuolella sekä hakeneet ihmisiä turvaan.

Prahaa halkovan Vltavajoen pinta on jatkanut maanantaina nousuaan. Vedenpinnan nousu uhkaa Prahan historiallista keskustaa, jonne pelastustyöntekijät ja vapaaehtoiset ovat asettaneet tulvaesteitä. Keskeinen silta on suljettu ja työntekijät ovat evakuoineet osan Prahan eläintarhasta. Prahan keskustassa myös metroliikenne on osittain keskeytetty tulvavaaran takia.

Kuva: EPA/FILIP SINGER

Tšekin pääministeri Petr Necas julisti aiemmin hätätilan suurimpaan osaan maata tulvien vuoksi.

Tulvia myös muualla

Kaakkois-Saksassa Passaussa pelastajat ovat käyttäneet veneitä asukkaiden kuljettamiseksi tulvivilta alueilta kuivalle maalle. Myös Passaussa jokien pinnat saattavat vielä nousta. Kaupungin kriisikeskuksen mukaan tilanne on dramaattinen.

Saksassa sadat sotilaat auttavat paikallisia viranomaisia pelastustehtävissä ja myös vapaaehtoiset ovat apuna tulvaesteiden asettamisessa etenkin maan itä- ja eteläosassa. Liittokansleri Angela Merkel aikoo vierailla tiistaina tulva-alueilla.

Tulvat vaivaavat myös muun muassa Itävallassa esimerkiksi Salzburgin ja Tirolin osavaltioissa.

Tulvat ovat vaatineet ainakin neljä kuolonuhria Keski-Euroopassa, ja useita ihmisiä on kateissa. Tulvavesi ja maanvyörymät ovat myös katkaisseet useita tie- ja rautatieyhteyksiä.