Hyppää sisältöön

Selviämisasema tarjoaa vaihtoehdon putkalle

Turkuun on avattu selviämisasema yli 18-vuotiaille. Erilliselle selviämisasemalle on Turussa tarvetta, sillä päihtyneet ovat aiemmin joutuneet selviämään muun muassa putkassa.

Kuva: Olga Pihlman/ Yle

Turun katkaisuhoitoaseman yhteyteen Vähäheikkiläntielle avattu selviämisasema tarjoaa paikan selvittää päänsä valvotusti. Kuusipaikkaiselle selviämisasemalle voi hakeutua minä vuorokauden aikana tahansa ja vahvastikin päihtyneenä.

– Paikalla on valvomassa sairaanhoitaja ja ohjaaja. Loukkaantumistilanteissa myös päivystys auttaa, sanoo Turun Katkaisuhoito- ja selviämisaseman yksikköjohtaja Marja Niskasaari.

Selviämisasema on tärkeä myös katkaisuhoidon kannalta. Ennen hoitojen aloittamista humalatilan on oltava alle yhdessä promillessa.

– Selviämisasema on tarkoitettu vain hetkelliseksi paikaksi. Tavoitteena on, että ihminen selvittää päihtymisensä ja pääsee lähtemään kotiin. Selviämisasemalla voi olla enintään 14 tuntia kerralla. Tarvittaessa ohjaamme myös jatkohoitoihin esimerkiksi katkaisuhoitoasemalle tai omaan terveyskeskukseen, painottaa Niskasaari.

Ensimmäinen varsinainen selviämisasema Turussa

Varsinaista selviämisasemaa yli 18-vuotiaille ei Turussa ole ennen ollut. Paikka päihtyneille on ollut ennen Sillankorvan ensisuojassa ja poliisin putkassa.

– Nyt yritämme vähentää muun muassa poliisin työtä päihtyneiden kanssa, kertoo Turun Katkaisuhoito- ja selviämisaseman yksikköjohtaja Marja Niskasaari.

Selviämisasema on ottanut asiakkaita jo toukokuun 20. päivästä asti. Kuudesta paikasta on tällä hetkellä ollut enintään kaksi samaan aikaan täynnä.

– Arvioimme, että paikoista 3–4 tulee olemaan tasaisesti käytössä, kun toiminta tulee ihmisten tietoisuuteen, puntaroi Niskasaari.