Puhaltajat ja räppärit huuli pyöreänä: Big Band jazzin suosio yllätti

Jazz on tänä keväänä noussut Ricky-Tick Big Bandin ja Dalindèon ansiosta listoille ja festareille. Lavalla on armeija meidän takana, joka tuuttaa niin maan perkeleesti, kuvailee räppäri Tommy Lindgren keikkailua Ricky-Tick Big Band ja Julkinen sana -kokoonpanossa.

kulttuuri
Ricky-Tick  ja Julkinen sana Tavastialla.

Radiosoittoa ja festarikeikkoja, loppuunmyytyä Tavastiaa ja listamenestystä. Ricky-Tick Big Band ja Julkinen sana -projektin ansiosta jazz on nyt pop.

- Kyl mä ennakoin, että tästä tulee hässäkkä, mutta on se yllätys ollut, että minkä kokoinen hässäkkä, bändin johtaja Valtteri Pöyhönen tunnustaa.

Valtteri Pöyhönen pyörittää nyt kahta listamenestysbändiä, sillä miehen toisen yhtyeen Dalindèon pari kuukautta aikaisemmin julkaistu levy nousi myös listoille.

- En osannu ennakoida, että Kallio-levy menee niin hyvin läpi. Se on kuitenkin instrumentaalimusiikkia. Dalindèo ylsi sijalle 13 listoilla, aika kova jazzlevylle.

Big Band tuuttaa tykimmin

Ricky-Tick Big Band ja Julkinen sana lähti Valtteri Pöyhösen ja Karri Miettisen eli Palefacen ideasta. Mukaan pyydettiin myös Lasse Mellberg eli Redrama sekä Don Johnson Big Bandin Tommy Lindgren.

- Muistan vielä, että olin kauheessa stressissä Karrin kanssa tekemästämme biisistä. Ja kun saavuin studiolle, jätkät siellä vaan myhäilivät. Karri sitten paljasti, että Valtterin kanssa on suunniteltu, että tehdään suomenkielinen big band - jazz - rap -levy. Mä en voinu nostaa käsiäni pystyyn yhtään nopeammin, että joo, joo, joo, ottakaa mut mukaan!

Ricky-Tick  ja Julkinen sana Tavastialla.
Ricky-Tick Big Band ja Julkinen sana on iso porukka, jonka mahduttaminen eri lavoillekin on oma operaationsa. Yle

Ricky-Tick Big Bandin ja Julkisen sanan ensiesiintyminen oli April Jazzeilla. Mutta vasta toukokuun Tavastia-keikka varmisti, että bändi on kelvannut muillekin kuin jazzpiireille.

- On sitä rokkipoliisia ja jazzpoliisia ja räppipoliisia ja ei varmaan kaikkia olla saatu puolellemme, mutta kyllä sen huomasi, että tämä uppoo nyt hienosti, kertoo Lindgren keikkakokemuksista.

Räppääminen big bandin kanssa ei tosin ole aivan yksinkertaista.

- Ekalla keikalla oltiin oikeastaan aika peloissamme, että siellä on se armeija meidän takana, joka tuuttaa niin maan perkeleesti, että kuulemmekohan me itseämme tarpeeksi ja pysymmeköhän rytmissä, kertoo Lindgren.

Jazzia jazzpiirien ulkopuolelle

Räppäri Redraman, Tommy Lindgrenin ja Palefacen kanssa keikoilla on ollut tukena rumpali Jaska Lukkarinen.

- Kyllähän näiden kundien tukipilarina on hienoa olla. Tietty pitää myös ajatella, että tässä pitää nyt soittaa selkeemmin, että homma toimii, sanoo Lukkarinen.

Lukkarinen on mukana sekä Dalindèossa että Ricky-Tick Big Bandissä. Hän ei edes ajatellut etukäteen mahdollista menestystä jazzpiirien ulkopuolella.

- No en. Olen tylsä jätkä. Ajattelen sitä musaa vain, Lukkarinen hymyilee.

Valtteri Pöyhösellä on kuitenkin ollut mielessä selkeä mielikuva suuremmasta kokonaisuudesta jo levyjä tehtäessä. Esimerkiksi Dalindèon uuden levyn suosion osasyynä on sen vaikutteet suomalaisesta iskelmästä.

- Minulle on tärkeää miettiä, mitä on suomalainen jazzmusiikki. Se on niin amerikkalainen perinne. Nämä 50-60-lukujen suomalaiset iskelmävivahteet mun mielestä toimii hyvin. Suomalainen iskelmä- ja tangokulttuuri on hienoa.

Tommy Lindgren ja Valtteri Pöyhönen eivät pelkää esiintyä myös jazzin lähettiläinä.

- Hienointa olisi, että nuorempi väki ja porukka, joka ei tunne jazzia niin hyvin pääsisi näiden levyjen kautta siihen sisään ja huomaisi, että täällähän on sata vuotta hienoa musiikkia, sanoo Pöyhönen.