1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helle hellii lomailijoita

Ilmatieteen laitoksen antama hellevaroitus ei karkoittanut auringonpalvojia. Vaasassa tehdyn pikagallupin mukaan helle saa jatkua vielä pitkään. Lomailijat suosittelevat mukaan uimarannalle runsaasti nestettä, aurinkorasvaa ja suojavaatetusta.

Kuva: Jarkko Heikkinen / Yle

Ilmatieteen laitoksen antama hellevaroitus ei karkoittanut auringonpalvojia. Vaasassa rannat täyttyivät muun muassa kesälomansa aloittaneesta nuorisosta sekä vedessä viihtyvistä perheen pienimmistä. Vaasassa tehdyn pikagallupin mukaan uimarannalle kannattaa helteiden takia varata riittävästi nestettä, aurinkorasvaa sekä suojavaatetusta.

- Nyt pitää nauttia, kun kerrankin Suomeen on tullut tällaiset helteet, ohjeistaa lapsenlapsensa kanssa rannalle tullut auringonpalvoja.

Vaasan rannoilla perheen pienimmillä oli yllään uv-säteilyltä suojaavia asuja. Nuoriso ja aikuiset olivat varustautuneet erilaisin päähinein ja huivein. Ilmatieteen laitos varoittaa tukalasta helteestä, kun päivä maksimilämpötila on vähintään 27 astetta lämpöisen puolella.

Keskussairaalan päivystyksessä rauhallista

Pitkään jatkunut hellesää ei toistaiseksi ole näkynyt ainakaan Seinäjoen keskussairaalan päivystyksessä. Ylilääkäri Jari Nyrhilä päivyspoliklinikalta kertoo, että viikonloppuna lämpö vaikutti välillisesti nuorten juhlintaan ja toi päivystykseen tapaturmapotilaita. Pitkään jatkuvana helle voi aiheuttaa huonovointisuutta.

- Ennaltaehkäisy on kaikista parasta. Ihminen, jolla on huono fyysinen kunto, huomattava ylipaino, vaikea sydänsairaus on altis lämmölle, kertoo ylillääkäri Jari Nyrhilä.

Nyrhilän ohjeena on välttää kuumuudessa oleskelua ja nauttia runsaasti nestettä. Vaikka vesi on paras janojuoma, täytyy kuumalla ilmalla nauttia myös suolaista vettä.