Poikkeuksellisen hiljainen alkuvuosi koettelee autokauppaa

Alkuvuosi on ollut Pohjois-Savon automyynnissä hiljaisempi kuin kertaakaan aiemmin tällä vuosituhannella.

autokauppa
Ihmisiä autokaupassa.
Yle

Uudet autot ovat menneet alkuvuonna huonommin kaupaksi kuin vuosikausiin. Autoalan tiedotuskeskuksen mukaan tammi-toukokuussa Pohjois-Savossa rekisteröitiin 1 711 uutta autoa, eli vähemmän kuin kertaakaan aiemmin tämän vuosituhannen puolella.

Lähes yhtä hiljaisia alkuvuosia on nähty aiemminkin, ja toisinaan koko vuoden myyntimäärät ovat nousseet suhteellisen korkealle.

Yle Savon haastattelemat pohjoissavolaiset autokauppiaat arvioivat, että tänä vuonna myyntimäärät päätyvät lähelle vuoden 2012 lukuja. Tuolloin kesken vuotta tullut autoveron muutos aiheutti sen, että alkuvuonna kauppa kävi hyvin, mutta loppuvuonna huonosti.

Varkautelaisen Autokarin yrittäjä Kari Tarvonen panee hiljaisen alkuvuoden sen piikkiin, että autonostajat ovat herkkiä reagoimaan yleiseen taloustilanteeseen.

Uusien autojen kauppa heijastuu myös vaihtoautojen myyntiin. Kun ensirekisteröintejä tehdään vilkkaasti, myös käytettyjen autojen valikoimaan tulee hyviä lisäyksiä ja kauppoja syntyy.

- Tällä hetkellä tilanne on meillä vaihtoautojen suhteen se, että edulliset menevät kaupaksi, mutta kalliimpien myyminen teettää työtä, Kari Tarvonen kertoo.

Automerkeittäin tarkasteltuna Volkswagen oli alkuvuonna koko maassa eniten myyty automerkki uusissa autoissa. Myös sen myynti on pudonnut, mutta vähemmän kuin monien muiden valmistajien.