Kilpailijat ja kesäloman kaipuu haastavat abikurssit

Kesäyliopistojen abikurssit ovat saaneet viime vuosina haastajia, kun esimerkiksi lukiot ovat alkaneet järjestää vastaavaa opetusta. Erityisesti kesäkurssien suosio on laskenut, koska nykyabiturientit haluavat kesäaikana lomailla, kertoo Keski-Pohjanmaan kesäyliopiston rehtori Tapio Mäkelä.

Kotimaa
Lukiolaispoika opiskelee istuen pulpetissaan luokkahuoneessa.
Yle / Jori Asikainen

Valtaosalle kesäyliopistojen abikursseista riittää vielä tulijoita, mutta Kymenlaakson, Länsi-Suomen ja Vaasan kesäyliopistot eivät ole enää viime vuosina järjestäneet niitä. Ilmoittautumismäärät ovat laskeneet myös esimerkiksi Kupiossa.

Suomen kesäyliopistot ry:n pääsihteeri Mika Nirvin mukaan oppilasmäärät jäävät usein pieniksi kilpailun vuoksi.

- Lukio ja vapaan sivistystyön oppilaitokset järjestävät sen verran paljon opetusta, että kilpaileminen ei ole joillakin alueilla ollut enää järkevää, Nirvi toteaa.

Kaikki eivät kuitenkaan ole kilpailusta hetkahtaneet, sillä Helsingin seudun, Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan kesäyliopistoissa ilmoittautumiset ovat jopa lisääntyneet viime vuosina. Seitsemästä kesäyliopistosta puolestaan kerrotaan, että opiskelijamäärät ovat pysyneet viime vuosina samalla tasolla.

Tiedot perustuvat kyselyyn, johon vastasi 20 kesäyliopiston rehtorista 15.

Kokkolalaisabi haluaa lomaa

Kokkolassa abiturientit ovat ilmoittautuneet viime vuosina kesän abikursseilla entistä vähemmän. Keski-Pohjanmaan kesäyliopiston rehtori Tapio Mäkelän mukaan nykyabiturientit haluavat pitää lomaa kesäaikana.

Lukioiden rehtorit ovat vinkanneet, että nykynuoriso haluaa opiskella kouluaikana ja lomailla loma-aikana.

rehtori Tapio Mäkelä

- Lukioiden rehtorit ovat vinkanneet, että nykynuoriso haluaa opiskella kouluaikana ja lomailla loma-aikana. Kursseja toivotaan lukuvuoden aikana viikonvaihteessa ja iltaisin.

Mäkelän arvioi, että muutos on tapahtunut muutaman vuoden aikana. Hänen mukaansa on tärkeää, että kesäyliopisto reagoi nopeasti muuttuviin toiveisiin. Tästä syystä alueella järjestetään abikursseja tulevaisuudessa enemmän syys-, talvi- ja kevätaikaan.

- Meidän toimintamme perustuu asiakkaisiin, eli näihin oppilaisiin. Toki järjestämme kursseja niin, että se sopii heille parhaiten, Mäkelä toteaa.