1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valtiovarainministeriö vastasi Soinin kritiikkiin

Ministeriö julkaisi muistion, koska julkisuudessa on sen mukaan edelleen väärinkäsityksiä Kreikan vakuusjärjestelyn sisällöstä.

Kotimaan uutiset

Valtiovarainministeriö on julkaissut muistion (siirryt toiseen palveluun), jossa se vastaa perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin eilen sunnuntaina esittämään kritiikkiin Suomen ja Kreikan vakuussopimuksesta.

- Koska julkisuudessa on edelleen väärinkäsityksiä Kreikan vakuusjärjestelyn sisällöstä, VM katsoo tarpeelliseksi kerrata keskeisiä asioita, lukee ministeriön tänään maanantaina julkistamassa muistiossa.

Soini osti eilen sunnuntaina Helsingin Sanomien etusivun vakuuksia arvostelevalle ilmoitukselleen. Avoimessa kirjeessään Soini suomi kovin sanoin hallitusta, vakuussopimuksen yksityiskohtia ja sen salaamista. Soinin mukaan Suomella ei ole Kreikasta minkäänlaista vakuutta.

Soinin kritiikin terävin kärki suuntautui niin sanottuun tuottojenvaihtosopimuksen vahvistussopimukseen. Ministeriön tuoreessa muistiossa painotetaan, että tämä tuottojenvaihtosopimus on vain yksi osa vakuusjärjestelyiden sopimuskokonaisuutta.

Ministeriön mukaan sana vakuus mainitaan useassa kohdassa sopimuskokonaisuutta - myös tuottojenvaihtosopimuksen vahvistussopimuksessa. Ministeriö myös huomauttaa, että vakuudet rajaavat Suomen riskiä, joten on vaikea ymmärtää, miksi Suomi luopuisi oikeuksistaan.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) tyrmäsi jo eilen Soinin väitteet ja sanoi niiden luovan harhaanjohtavan kuvan Kreikan vakuussopimuksesta.

Viikko sitten ministeriö julkaisi asiakirjoja, jotka kertovat minkälaisilla osuuksilla neljä kreikkalaista pankkia osallistuvat vakuusjärjestelyyn. Virallisesti vakuussopimus on tehty Suomen ja kreikkalaisten pankkien kanssa, ei Kreikan ja Suomen valtioiden välillä.

Korkein hallinto-oikeus määräsi valtiovarainminmisteriön julkistamaan Kreikan vakuussopimuksen pankkien tunnistetietoja lukuun ottamatta toukokuun puolivälissä.

Lue seuraavaksi