Muusikko mittaa menestystään myös netissä

Vilkas levymyynti ja radiosoitto eivät riitä nykypäivän artisteille, vaan uuden tuotannon suosio punnitaan myös netin musiikkipalveluiden listoilla. Lataukset ja nettikuuntelu ovat merkittäviä mittareita erityisesti aloitteleville artisteille, sanoo YleX:n musiikkipäällikkö Tomi Saarinen.

musiikki
Spotify musiikkipalvelu verkossa
Miki Wallenius / Yle

Kokkolalainen Great Wide North julkaisi toukokuun lopussa uuden singlen We are the sound. Lähes välittömästi julkaisemisen jälkeen se päätyi Suomen iTunesin rocklistan kärkeen. Spotifyissa bändin Flags-kappaletta on kuunneltu noin 50 000 kertaa.

Hyvä nettivastaanotto on ollut tärkeää vasta vähän aikaa laajemmasta julkisuudesta nauttineelle bändille.

- Mahtavaltahan se tuntuu, kun ihmiset ovat ottaneet biisin hyvin vastaan. Tästä voi päätellä, että uutta tuotantoamme on odotettu. Hyvin kiitollisin mielin olemme, bändin laulaja Kaj Kiviniemi kertoo.

YleX:n musiikkipäällikkö Tomi Saarinen pitää internetin musiikkipalveluja merkittävinä aloitteleville artisteille. Hänen mukaansa esimerkiksi latausten määrä kertoo hyvin, kuinka kiinnostuneita kuulijat kappaleesta ovat.

- Jos listojen kärjessä keikkuu pitkään, on selvää, että biisi on suosittu. Sini Sabotagen Levikset repee -kappale on tästä hyvä esimerkki. Latauslistat ja monet muut lähteet osoittavat, että kyseessä on hitti.

Musiikin kokonaiskuuntelu nousussa

Kaj Kiviniemen mukaan bändi ei ole ajatellut, kuinka paljon he hyötyvät taloudellisesti hyvästä nettikuuntelusta ja -latauksista.

- Tärkeintä on ollut saada biisi kuuluviin ja näkyviin parhaalla mahdollisella tavalla. Tässä netti on hyvä kanava, Kiviniemi toteaa.

Tärkeintä on ollut saada biisi kuuluviin ja näkyviin parhaalla mahdollisella tavalla.

Kaj Kiviniemi, Great Wide North

Myös radiokanavilla seurataan uusien kappaleiden latauslistasijoituksia. Saarisen mukaan radio ei ole kuitenkaan jäämässä netin jalkoihin, koska musiikkia kuunnellaan nykyään monista eri kanavista.

- Näyttää siltä, että uudet palvelut ovat tulleet radion rinnalle. Maailmalla tehdyt tutkimuksetkin osoittavat, että radiolla on edelleen iso rooli uuden musiikin esittelijänä. Toki uusia tuoreen musiikin jakajia on tullut paljon. Kokemukseni mukaan radio ei ole tässä häviäjä, koska musiikkipalvelut ovat oikeastaan vain kasvattaneet kokonaiskuuntelua, Saarinen toteaa.