1. yle.fi
  2. Uutiset

Keidas kutsuu keskellä kaupunkia

Kaisaniemen kasvitieteellistä puutarhaa uudistetaan turistivirtojen lomassa. Meneillään on ulkopuutarhan kasvojen kohotus, mutta vielä suurempi remontti on edessä.

Kotimaan uutiset
Leevi Kekoni
Kesätyöntekijä Leevi Kekoni viimeisteli uutta kasvien istutusalustaa.Yle

Helsingin yliopiston kasvitieteellinen puutarha on kaupungin houkuttelevimpia käyntikohteita.

- Tämähän on sellanen keidas keskellä Helsinkiä. Semmonenhan kuuluukin olla kaupunkilaisilla, kertoi puutarhan poikki oikaissut tuusulalainen Hannu Hartala.

Töiden teko senttipeliä

Nyt puutarhaa kohennetaan entistä vetovoimaisemmaksi. Kesätyöntekijä Leevi Kekoni löytyi istutusalustaa viimeistelemästä.

- Piirustukset on piirretty ja niitä on kateltu. Niitten mukaan pitää tehä. On se aika tarkkaa. Toikin tie piti olla metri seittemänkymmentä. Se on senttihommaa.

Remonttitöitä tehdään sulassa sovussa matkailijoiden kanssa. Muun muassa käytävät uusitaan toimivammiksi.

Kasvien sijoitus muuttuu

- Me pystytään samalla muuttamaan kasvilajien sijaintipaikkoja. Esimerkiksi puutalojen lähettyvillä tullaan vapautuville alueille laittamaan kulttuurikasveja, kun taas luonnonkasveja sijoitetaan jonnekin muualle, kertoo ylipuutarhuri Pertti Pehkonen.

Kasvihuoneissa käy vuosittain noin 30 000 vierasta. Ulkopuutarhan ihailijoiden määrää ei tiedä tarkasti kukaan. Sen verran työt rajoittavat nyt puutarhan käyttöä, että häihin tai muihin ulkotilaisuuksiin ei niiden takia oteta tänä kesänä varauksia.

Isompi remontti edessä

Mutta vielä suurempi remontti on edessä, kun kasvilajien kehittymistä esittelevä osasto uudistetaan kauttaaltaan. Työt pyritään aloittamaan syksyllä.

- Tulevaisuudessa tuodaan varmasti enemmän sellaista kasvillisuutta, joka auttaisi ymmärtämään luonnonprosesseja ja antamaan kävijöille oivalluksia. Siihen kyllä satsataan, Pehkonen raottaa suunnitelmia.

Puutarhaan poiketaan myös muista syistä kuin kasveja ihailemaan. Helsinkiläinen Anni Koskela istui ystävättärensä kanssa kahvilla.

- Mulla on työpaikka tässä vieressä ja useasti tullaan pitämään tänne jotain palaveria. Tämä on ihan kiva ja miellyttävä ympäristö.

Lue seuraavaksi