Hyppää sisältöön

Tutkija: Poro viilentää ilmastoa

Porot saattavat hillitä ilmaston lämpenemistä. Turun yliopiston professorin Lauri Oksasen mukaan porojen laidunnus estää tunturien pusikoitumista ja vähentää lämpösäteilyä. Näin porot voisivat torjua lämpenevän ilmaston aiheuttaman pusikoitumisen ja ilmaston lämpenemisen ketjureaktiota.

Porojen ravintoa ovat kesällä lehtipuiden ja pensaiden lehdet. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Porojen herkkuihin kuuluvat pensaikkojen lehdet. Alaskassa havaittiin taannoin, että tundran pensastuminen kiihdytti ilmaston lämpenemistä lisäämällä lämmöksi muuttuvan energian määrää ilmakehässä.

Suomessa tutkijat ovat nyt tämän perusteella verranneet erästä Norjan puolella olevaa poroilta kesällä rauhoitettua ja siksi pusikoitunutta tunturialuetta Suomen puolen vastaavaan tunturiin, josta porot ovat syöneet lehtiä ja pitäneet pusikoitumisen kurissa. Vähän samalla tavalla kuin lampaat vaikuttavat maisemaan.

Professori Lauri Oksasen mukaan Norjan pusikkotunturin lämpösäteily on huomattavasti suurempaa.

- Siellä maalis-, huhti- ja toukokuun aikana tapahtuva lämmöntuotanto on suurempaa kuin Suomen puolella ja riittäisi sulattamaan kuutiokilometrin jäätä, että se ei ole mikään pikku juttu.

Pusikko lämmittää

Oksanen esitteli tutkimusta Paliskuntain yhdistyksen edustajainkokoukselle eli Poroparlamentille Rovaniemellä.   

Tutkijan mukaan kyse on siitä, että mitä suorempaan auringon valo heijastuu maasta takaisin avaruuteen, sitä vähemmän se ilmakehää lämmittää. Lumi heijastaa parhaiten ja tuuheat metsät huonoiten.

- Ei kasvihuonekaasumolekyylit tiedä, mistä suunnasta se valo tulee, vaan se on se aallonpituus, joka ratkaisee, varsinkin pensas- ja metsäkasvillisuuden kautta heijastuva valo, niin siinä on paljon sitten muuttunut lämpösäteilyksi.

Jäkäläkatokin lämmittää

Professori esitteli tutkimusta Paliskuntain yhdistyksen edustajainkokoukselle eli Poroparlamentille Rovaniemellä.   

Professori Lauri Oksanen myöntää, että valkoisen poronjäkälän väheneminen porojen ylilaidunnuksen takia lisää osaltaan ilmaston lämpenemistä, mutta paljon pahemmin ilmastoa lämmittävät metsänojitusten seurauksena kasvaneet tiheät havumetsät entisille soille tai soisille harvoille metsämaille.

- Jos huonokasvuiset metsät ja suot vois palauttaa, niin, niinku huonokasvuiset metsät voisi jättää avoimeksi ja suot voisi palauttaa luonnontilaan, niin kyllä se olisi huomattava ilmastoa viilentävä asia.